Na prosvjedu novinara, od strane prosvjednika prijavljen je prosvjednik sa oznakama HOS-a!

0
6561
Ovo je tekst vezan za oduzimanje kape HOS-a s POZDRAVOM ZA DOM SPREMNI!
Naime bili smo na prosvjedu u subotu 02.03.2019.GOD. na Jelačić placu u Zagrebu, kao žuti prsluci .
Ja sam imao navedenu kapu HOS-a s natpisom ZA DOM SPREMNI koju sam posudio prijatelju koji je stavio na glavu .
Kad smo dolazili blizu već postojećeg prosvjeda koji su imali novinari, k nama je prišla jedna osoba u svojstvu redara i rekla mojem prijatelju Damiru Keleku da skine kapu, na što smo mi odgovorili negativno, a zatim je ista pozvala policiju, koja je bila u civilu, te su mojeg prijatelja pozvali sa strane, odnosno morao je poći s njima u PU zagrebačku gdje su mu oduzeli navedenu kapu te izdali potvrdu o privremenom oduzimanju iste, te mu uručili obavijest da će protiv njega pokrenuti optužni prijedlog za prekršaj po čl.5 st.1. zakona o prekršajima remećenja javnog reda i mira.
Dukši Damir hrvatski branitelj -dragovoljac
pismo redakciji

Pero Kovačević i odvjetnk Tomislav Jonjić dali su pravni savjet svim mladim ljudima kojima su oduzete majice HOS-a da pokrenu sudske postupke. Kovačević je bio rezolutan:

– Pokrenite sudske tužbe! Za oduzimanje majica HOS-a nema nikakve zakonske podloge. To je protuzakonito postupanje. Ukoliko su krivi zaštitari, tužite zaštitarsku tvrtku, a ako je kriva policija – tužite državu! Vrijeme je da krenemo u kontranapad i da takvim svinjarijama stanemo na kraj!

“U konkretnom slučaju, stvar je jasna da ne može biti jasnija. Znakovlje HOS-a je službeno i legalno, kao što su službeno legalne udruge HOS-a i kao takve registrirane po Zakonu o udrugama u Ministarstvu uprave. Majice sa službenim znakovljem HOS-a nisu zabranjene. Majica HOS-a jednaka je kao i svaka druga majica bilo koje brigade Hrvatske vojske ili neke druge ratne postrojbe… Prema tome, nitko u Hrvatskoj majice nema pravo nikome skidati, niti zabranjivati zbog njih ulazak u bilo koje prostore i kada to radi, čini nezakonito djelo,“ upozorava Kovačević i zaključuje: “U Poličniku zakon nisu prekršili mladi ljudi koji su imali na sebi majice HOS-a, već oni koji im nisu dopustili uzlazak na koncert s njima!“-rekao je P. Kovačević u Bujici.

HOP