Bandić na izborima za gradonačelnika strahuje od svjetski poznatog arhitekta koji ga je prijavio USKOK-u, a sada je u utrci za gradonačelnika!

0
5208

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba arhitekt Ivan Valek biti će najveća noćna mora Milana Bandića na izborima, što se tiče stručnog nivoa upravljanja gradom. On je jedini kandidat koji zna riješiti stanje nastalo potresom u gradu, osoba koja ima već posložene planove razvoja grada, a zna i sve nepodopštine sadašnjeg aferaškog gradonačelnika. Uostalom on je prvi podigao prijave USKOK-u  protiv današnjeg gradonačelnika. Vrlo impresivnu biografiju svjetski poznatog arhitekta pred kojom se opštenarodni M. Bandić može sakriti , a mi je dajemo na uvid javnosti.

inbound4627334974471141366

Osnovni podaci
Rođen 1.siječnja 1947 godine u Zagrebu.
Hrvat po nacionalnosti.
Oženjen,otac petero fakultetski obrazovane djece koji su uspješni u svojim zvanjima u SAD-u.
Školska sprema
Osnovna i Građevinska tehnicka škola u Zagrebu.
Arhitektonski fakultet u Zagrebu.
Poslijedipomski studij Arhitektonski univerzitet u Beogradu-specijalistički Stanovanje.
Stručni ispit u Zagrebu.
Član Komore arhitekata sa zvanjem ovlašteni diplomirani inženjer arhitekture.
Dodatno obrazovanje na više seminara u Hrvatskoj i Svijetu.
Studirao teologiju na Katoličkom institutu za laike u Zagrebu, Protestanskom fakultetu “Matija Vlačić Ilirik” u Zagrebu i Bringham Young University SAD

Jezici
Engleski (aktivno), talijanski (služi se)
Učio latinski, grčki, hebrejski, poljski

Stručno iskustvo
U sustavu SOUR Monting s 15 000 radnika radio u Montiniženjeringu i bio generalni direktor poduzeća Monting-Atos.Projektiraoje i izvodio više stambenih, sportskih, poslovnih, industrijskih i zaštitnih objekata.
Autor je Sustava dvonamjenskih protuatomskih skloništa i autor više znanstvenih i stručnih članaka i knjiga na tu temu. Bio tajnik i organizator više stručnih seminara .
Vlasnik i drektor poduzeća Valekommerce d.o.o. Radio kao uspješan poduzetnik u Africi, Aziji, Evropi i SAD..
Specijalizirao se za novo područje “Arhitektura vode i Vode u arhitekturi” i radio kao projektant izvođač na više od 900 projekata fontana i bazena. Radio je vodu u Hrvatskom paviljonu na Svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu i Svjetskoj izložbi u Japanu.
U Africi organizirao aviokompaniju i radio na projektima razvoja novih gradova, nafte, zlata i međunarodne trgovine.

Ostale aktivnosti:
Sport – Igrao aktivno košarku u Ciboni, Montingu i Orioliku i za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije. Bio kapetan juniorske reprezentacije Jugoslavije, te proglašavan najboljim igračem i strijelcem na više međunarodnih turnira. Sa Cibonom osvojio Europski i Jugoslavenski kup i više zlatnih, srebrnih medalja na juniorskim prvenstvima Balkana i Europe.
Imao predugovor za igranje u NBA za Boston Celtic.
Bio kosarkaski sudac i član predsjedištva Hokejskog saveza Hrvatske.
Tehnicka kultura – Bio predsjednik Kluba mladih tehničara grada Zagreba a u mladosti bio radio amater i aviomodelar.

Politička aktivnost – Bio nezavisni zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (2002-2006.) i dopredsjednik gradske četvrti Podsljeme (2002-2008.)
Osnivac i clan glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj.
Predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana u Jugoslaviji.
Za vrijeme Domovinskog obrambenog rata organizirao humanitarnu pomoc i aktivno radio na međunarodnom prizanju Republike Hrvatske.
Koordinator Antikorupcijske fronte Hrvatske i ravnatelj Kraljevske akademije u Zagrebu. .
Izdavač nekoliko knjiga, predavač na više stručnih i društvenih skupova te nastupi u više radio i TV emisija, dao više intervjua u glasilima.

Ivan Valek nas je počastio i sa istraživanjima njegovog tima, predvođenog Anđelkom Hundndićem koji je autor ovih iszraživanja vezanih za grad i afere gradonačelnika Bandića, te  nas sve  upozoravaju  što se sa tim novcima moglo učiniti;

Bandićeva ekonomija upravljanja gradom Zagrebom

Dugogodišnji gradonačelnik Milan Bandić ponovno se kandidirao za gradonačelnika metropole. Uobičajeno je u takvim prilikama da se napravi rezime dosadašnjeg rada kandidata, kako bi se mogla procijeniti njegova sposobnost upravljanja i predvidjeti što stanovnici mogu od njega u buduće očekivati. Gradonačelnički rad Milana Bandića prate mnogobrojne afere, krivične prijave i sudski procesi od kojih je većina još u toku. No, ovom prilikom osvrnuo bih se samo na ekonomsku stranu njegovog dosadašnjeg gradonačelničkog rada. Ekonomija upravljanja gradom zasniva se na poslovima i zahvatima od strateške važnosti za grad, na onim poslovima koji su u interesu svih građana, a ne samo stanovnika neke ulice ili četvrti, i koji su doprinijeli boljitku grada, to jest ostvarili prihod. Naime svaki posao ili pothvat trebao bi nakon nekog vremena donijeti prihode, a to se posebno odnosi na velike strateške objekte. Istražujući koliko je uspješnih strateških projekata realizirano u gradu Zagrebu za vrijeme mandata Milana Bandića našao sam da niti jedan nije bio uspješan i da su svi donijeli velike materijalne gubitke i nanijeli veliku štetu gradu i njegovim stanovnicima.

Krenimo od jednog od najpopularnijih nazvanih od samog gradonačelnika „Posao stoljeća“, a radi se o kupnji i prodaju nekadašnje Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici. Iako je od podređenih bio upozoren da je upitno vlasništvo nad nekretninom i na rizičan pravni posao gradonačelnik Milan Bandić odlučio se za kupnju spomenute nekretnina. Tako je Grad platio 118 milijuna kuna za spomenutu nekretninu, da bi potom Zagrebački holding kupio tu nekretninu od Grada za 251 milijun kuna. Pravi vlasnik tužio je Grad i dobio spor, pa je rješenjem općinskog suda spomenuta nekretnina upisana u vlasništvo vinkovačke tvornice Krma. Tako je grad Zagreb ostao i bez novca i bez nekretnine. Kada spomenutim ciframa dodamo 130.250.000,00 kuna isplaćenih na ime naknade štete, te još oko milijun kuna za odvjetničke troškove dolazimo do iznosa od oko 500 milijuna kuna, za toliko je Milan Bandić oštetio grad Zagreb, odnosno njegove stanovnike, samo na ovom poslovnom projektu. Tim povodom pokrenuta je i istraga, no njeni rezultati javnosti nisu dostupni.

Pročistač otpadnih voda još je jedan od strateških projekata kojima se hvalio gradonačelnik Bandić. Iako je već na sam projekt bilo prigovora od strane stručnjaka, Grad se ipak odlučio za ugovor s njemačkom tvrtkom ZOV. Gradska vlast na čelu s Bandićem uvjeravala je građane da je riječ o investiciji od 180 milijuna eura. No, cijena pročistača se stalno mijenjala pa sada iznosi 256 milijuna eura, po tvrdnjama gradske uprave, ali Europska banka za obnovu i razvoj izvijestila je da pročistač košta 326 milijuna eura, pa se nameće pitanje gdje je nestalo 70 milijuna eura, odnosno 525 milijuna kuna. Ma gdje bili (poznavatelji gradskih prilika govore da su završili u privatnim džepovima) grad i građani su oštećeni za više od pola milijarde kuna. Najtragičnije u ovom slučaju jest da pročistač još uvijek nije gotov i prema zadnjim informacijama za završetak bi trebalo uložiti još oko 700 milijuna eura, vjerovali ili ne.

Slijedeći projekt koji je gradska uprava proglasila strateškim je ulaganje u dvoranu „Arena“. Gradonačelnik Milan Bandić potpisao je ugovor po kojem grad plaća najam dvorane nevjerojatnih 30 milijuna kuna što će nakon otplate Zagreb koštati 1,82 milijarde kuna, ili 2,86 puta više od cijene izgradnje, pa je razlika između cijene izgradnje i cijene zakupa 338.520.000 kuna, za toliko je ovim poslovnim pothvatom oštećen grad i njegovi stanovnici.

Kad smo kod strateških projekata tada bi tu spadale i prometne studije koje ja Grad naručio. Jednu je naručio od britanske tvrtke MVA i platio 1,6 milijuna dolara (11.200.000 kuna) za Prometnu studiju grada Zagreba, a prema toj ozbiljnoj studiji ništa se nije napravilo. Osim navedene Grad je dao izraditi i studije za gradnju metroa, garaže na Strossmayerovu trgu, sjeverne tangente, mostovi preko Save, … sve su to prometne studije koje je Grad Zagreb platio više od 10 milijuna kuna, a niti jedna nije realizirana. Dakle za prometne studije koje nisu niti će se realizirati grad je platio više od 22.200.000 kuna, naravno novcima građana.

Najvažniji planski dokument nekog grada je Generalni urbanistički plan. No, prilikom izrade GUP grada Zagreba dogodila se „Afera GUP“. Pod istragom USKOK-a su prostorni planovi u kojima su se brisale ulice i parkovi da bi se izgradilo više zgrada i etaža. Umjesto ispravaka mijenjao se sadržaj izvornog prostornog plana. Policija vodi 15 kriminalističkih istraga koje se odnose na zloporabe u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. 7500 m2 iz društvene je promijenjeno u mješovitu namjenu, površine izgrađenosti parcela povećavane su sa 50 na 90 % mimo odluke Skupštine, sagrađeno je na desetke stanova mimo dozvola, na nekim zelenim površinama niknule su zgrade ili su na uštrb njih parkovi i prometnice smanjene ili su nestale. Tako je prema optužnici Greta Augustinović Pavičić, tajnica zagrebačke Skupštine nezakonito mijenjala GUP, urbanističke ili detaljne planove uređenja. U četiri godine potpisala je 248 ispravaka. Ilegalno je 215 puta brisala ceste, povećala zgrade, stavila nebodere, itd. Optužnica je proširena i obuhvatila je Željka Horvata, Davora Jelavića, Vidoje Buluma, Jadranku Veselić Bruvo te Ivicu Fanjeka, svi spomenuti bili su visokopozicionirani djelatnici gradske uprave. Izmjenama prostorno-planske dokumentacije povećana je vrijednost zemljišta u korist privatnih tvrtki, a grad je oštećen, koliko se do sada zna odnosno dostupno javnosti, za više od 68 milijuna kuna. Prvooptužena Greta Augustinović Pavičić, tajnica Gradske skupštine, za protuzakonito mijenjanje prostornog plana grada odgovornost je prebacila na gradonačelnika Milana Bandića.

Jedan od načina da Grad stvara dohodak je i najam stanova u njegovom vlasništvu. No, niti 16 godina od vladavine gradom Milan Bandić nije poduzeo mjere da se to ostvari. Od 3295 stanova u vlasništvu grada Zagreba njih samo 49 ima čiste papire odnosno upisano je kao vlasništvo Grada, a nelegalno se rabi čak 2138 gradskih stanova. Prema minimalnim tržišnim cijenama Grad na taj način gubi 3.207.000 kn mjesečno, 38.484.000 godišnje, ili 615.744.000 kuna u tijeku mandata Milana Bandića. Kada se uzme u obzir i podatak da u oko 1000 stanova žive bespravno useljeni stanari (nagrada za pajser) koji su provalili u stanove i da oni ne plaćaju ni stanarinu niti režijske i druge troškove, tada je šteta još i veća, a plaćanje stanarina diskrecijsko je pravo gradonačelnika.

Stanogradnja u Sesvetama, poznata i kao Sopnica-Jelkovac, još je jedan od promašenih strateških projekata u koji je uloženo 40 milijuna eura gradskih novaca. U betonu 713 neprodanih stanova stoji zarobljeno oko 700 milijuna kuna. Cijena četvornog metra od 1295 eura nije ohrabrila građane da kupe stanove, niti je srušila tržišne cijene, što je bio cilj. Useljeni stanari pak prosvjeduju zbog mnogobrojnih propusta i nekvalitetne izgradnje, te se smatraju prevarenima i izigranima jer nemaju telefon niti pristup Internetu, prometno su izolirani, ugrožena im je sigurnost, te nanesena imovinska šteta. Optužuju Grad i Milana Bandića za nestručnost, nesposobnost te nesavjesno poslovanje i katastrofalno vođenje projekta. Procjena je da je u ovom poslovnom pothvatu grad izgubio oko 300 milijuna kuna.

Ovim „strateškim“ projektima treba pridodati i poslovne pothvate koji nisu od strateške važnosti za grad, ali po šteti nanesenoj gradu i građanima za njima ni malo ne zaostaju. Tako je iz proračuna Grada Zagreba u Dinamovu blagajnu sjelo 110 milijuna kuna, a u aferi „Beverly Hills“, grad je naknadno skupo platio vlastito zemljište u iznosi 18,5 milijuna kuna. U poslovnom pothvatu „Krašograd“ grad je oštećen za 37,5 milijuna kune, a u mešetarenju zemljištem u S. Kraljevcu, Ravnicama i Resniku šteta iznosi 120 milijuna kuna. Posebno treba istaći kriminal u Zagrebačkim cestama gdje su građani opljačkani za 150 milijuna kuna, a direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović je pretučen nakon što je zbog milijunskih malverzacija prijavio USKOK-u četiri zaposlenika. No tu nije kraj „uspješnim“ poslovnim pothvatima gradonačelnika. Milan Bandić potpisao je i ugovora s tvrtkama Ivar i Ining u vlasništvu Željka Žnidarića. Riječ je o gradnji zgrade na Vrbiku u kojem pothvatu je grad Zagreb oštećen za 12,5 milijuna kuna. Napravio je i genijalan poslovni pothvat zamjene zemljišta u kojem A. Gucić gradu daje zemljište plaćeno 30 kuna po 1m2, a Zagreb uzvraća parcelom vrijednom 700 eura 1m2, nastala razlika od 60 milijuna kuna nije išla u korist već na štetu grada i građana. Ovome treba pridodati i poznatu „aferu Cvjetni trg“. Tada je investitoru Horvatinčiću na inicijativu gradonačelnika Bandića grad povećao dozvoljeni koeficijent izgrađenosti s 3 na 4,5, odnosno s 3000 na 4500 m2, pa je tako omogućio investitoru dodatnu zarada od oko 1,5 milijuna eura ili 11,25 milijuna kuna, a osim toga grad je platio i izgradnju rampe za ulaz u podzemnu garažu Horvatinčićevog centra u iznosu od 12.739.846 kuna.

Naveden je samo dio poslovnih projekata u odgovornosti gradonačelnika Milana Bandića i kada se zbroje rezultati njihovog poslovanja proizlazi da gubitak, odnosno šteta nanijeta gradu i građanima iznosi 2,890.703.000 kuna, odnosno 2,89 milijardi kuna. Spomenutim poslovnim pothvatima treba pridodati i one nespomenuta, a to znači da je stvarna šteta mnogo veća. S obzirom na takav rezultat ekonomske politike gradonačelnika Milana Bandića nameće se pitanje, tko će glasovati za takvog kandidata?

inbound3835242474325936238

AFERE MILANA BANDIĆA ZA ONE KOJIMA SE DA ČITATI CIJELI ROMAN

Dolje navedene afere povezane s gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem nikako nisu sve, već samo one koje su zabilježene u sredstvima javnog informiranja, a koje sam nalazio tijekom osobnog praćenja tiska i televizijskih programa.

– Krešimir Mikić, policajac koji je vozaču Bandiću izmjerio višak promila u krvi, suspendiran s posla.

– afera „Croatia Bus“, dogradonačelnik M. Bandić u zamjeni zemljišta između Grada i Croatia busa radio u korist Sulića, a na štetu Grada. Državno odvjetništvo dostavilo mišljenje u kojem potvrđuje velike nepravilnosti. (VL 11.07.2003.)

– Bandić verbalno napao i vrijeđao gradonačelnicu Vlastu Pavić na sjednici Gradske skupštine. ( JL 28.04.2004.)

– „Zagrepčanka“, (pod istragom) 30 milijuna maraka plaćeno je za zemljište Zagrepčanke, a Grad je ostao i bez novca i bez zemljišta. (24 sata 07.03.2005.) Za vrijeme gradonačelnika M Bandića 2001. Grad je kupio zemljište Zagrepčanke za 15 milijuna eura, a vlasništvo nije bilo sređeno, pa je rješenjem općinskog suda upisano u vlasništvo vinkovačke tvornice Krma. (JL 28.04.2004.)
+ Grad plaća 100 000 eura odvjetniku za upis Zagrepčanke, a u Poglavarstvu postoji Ured za imovinsko-pravne odnose, još k tome Grad za isto plaća i Županijsko državno odvjetništvo. (JL 06.03.2004.)
+ Bandićev „posao stoljeća“ doveo je Holding u dubiozu jer IGH nije platio 40 milijuna eura za Zagrepčanku (u čiji je posjed stupio), a kada će – ne zna se. (V.L. 29.10.2009.)
+ IGH odbio kupiti Zagrepčanku i platiti 40 milijuna eura gradu Zagrebu. (HTV, 03.12.2009.)

– Gradska kavana. Jednu kunu plaća mjesečno Ivan Šućur, Bandićev susjed iz Hercegovina, najam za Gradsku kavanu.

– rizično ulaganje u kupnju zemljišta tvornice Gredelj za 92,5 milijuna eura.

– dvije peticije i prosvjed stanovnika Ferenčice protiv izdavanja građevinske dozvole za izgradnju u njihovom parku (JL 26.08.2003.)

– prosvjed stanovnika Zapruđa protiv lokacijske dozvole za izgradnje benzinske crpke u Balokovičevoj ulici, koju je izdao nadležni gradski ured. (VL 01.10.2003.), a Poglavarstvo donijelo odluku bez konzultiranja s građanima. (VL 11.10.2003.)

– peticija građana protiv Mamićevih nebodera, pri glasovanju za DPU u Gradskoj skupštini Bandić „disciplinirao“ Juricu Meića člana SDP-a koji je bio protiv izglasavanja DPU za Mamićeve i Horvatinčićeve nebodere. (JL 28.11.2003.)

– peticija stanovnika Sigečice, upućena uredu gradonačelnika i gradskim uredima, protiv pretvaranja parka u građevinsko zemljište i realizacije projekta koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u postojećem parku, a koji je prihvatilo Poglavarstvo, jer je protivan GUP-u Grada. (VL 27.12.2006.)

– Starotrnjani, peticija protiv plana uređenja naselja. (VL 11.01.2007., 21.02.2007, 13.04.2007.) Vijećnici glasovali protiv volje Trnjana i odobrili plan uređenja Starog Trnja. (VL 07.03.2007.)

– stanari Galjufove, Nove Vesi i Sigečice optužuju : Bandić nas je prevario! Umjesto više parkirališta, većeg protoka prometa i boljih instalacija dogodilo se upravo suprotno. (VL 19.09.2007.)

– Bandić naredio da se u izmjene GUP-a uvede i legalizaciju bespravne izgradnje. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdalo priopćenje da su predložene izmjene GUP-a u suprotnosti s više zakona, te će zato Urbanistička inspekcija obaviti upravni nadzor. (VL 25.01.2005.)

– legalizacija bespravno izgrađenih kuća u Kozari Boku (2005.). Na inicijativu Milana Bandića legalizirano je više od 5000 bespravno izgrađenih objekata. Na taj način gradonačelnik je diskriminirao sve one koji su gradili legalno, prethodno pribavivši građevinsku dozvolu i plativši sve troškove vezane uz nju.

– legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Sv. Klari, na inicijativu M. Bandića.

– investitor Žnidarić oštetio Grad za 12,5 milijuna kuna. Udruga Partnerstvo za društveni razvoj prozvala je dogradonačelnika Milana Bandića za potpisivanje štetnog ugovora s tvrtkama Ivar i Ining u vlasništvu Željka Žnidarića. Riječ je o gradnji zgrade na Vrbiku. (JL 26.05.2004. i 01.04.2005.)

-Bandićev prijatelj koristi bez ugovora gradske prostore. Tvrtka Leko d.o.o. nalazi se u gradskim prostorima Dolac 9 i Pod zidom 12 bez ugovora o zakupu, što je omogućio Milan Bandić prijatelj Josipa Leke koji je vlasnik tvrtke. (JL 19.03.2005.)

– Sljemenski radovi. Protiv Milana Bandića podnesena krivična prijava zbog „Sljemenskih radova“ (24 sata 07.03.2005.)

– Bandićeva pročelnica tuđu zemlju prodala Getrou. Grad mora platiti 5 milijuna kuna jer je Ninoslava Zeković prodala zemlju za koju je podnesen zahtjev za povrat. (VL 13.09.2005.)

– Bandić želi brzinski oduzimati zemljišta. Poglavarstvo traži da se svi budući gradski kapitalni objekti proglase državnim interesom, a vlasnici zemljišta na kojima bi se vršila gradnja izvlaste. (VL 31.08.2005.)

– Poglavarstvo na čelu s Vlastom Pavić i Milanom Bandićem zahtjeve Konzuma proglasilo gradskim prioritetima. Time su izjednačeni interesi privatne tvrtke s interesima Grada. (JL 29.04.2005.)

– Bandić je počinio političko nasilje nad gradskim tijelima. Izjavio je Joško Morić osvrčući se na sjednicu poglavarstva. Umjesto uobičajene sazvana je izvanredna sjednica na kojoj je Bandić na brzinu progurao na dnevni red 14 kapitalnih projekata. (JL 08.04.2005.)

– udruga Partnerstvo za društveni razvoj optužila Bandića i njegove suradnike za malverzacije prilikom prodaje Doma Crvenog križa i hotela Park. (JL 19.11.2005.)

– Nagrada za pajser. Grad prodaje 1500 stanova bespravnim stanarima i tako nagrađuje sve one koji su provalili u gradske stanove. (VL 08.12.2006.)

– Nepotizam. Bandić svog mesara imenovao u Upravu. Vlasnik Bajamesa postao pomoćnik direktora Tržnica Zagreb. (JL 14.10.2006.)

– falsificiranje GUP-a grada Zagreba

– peticija stanovnika Središća protiv izgradnje Gucićevog nebodera.

– prosvjed udruge STUP, protiv urbanističkog plana za Staro Trnje. (14.12.2006)

– klizište u Čičkovini, gradilište u Šestinskom dolu ponovno se urušilo, prijeti urušavanje susjedne zgrade, stanari u strahu. Grad odobrio projekt iako nije izrađen prema kriterijima struke. (JL 23.05.2008.)

– Vrbani III, zagađena voda (VL 24.08.2007.), prikrivanje laboratorijskog nalaza, voda u cijevima još uvijek zatrovana, troškove stanara nitko ne podmiruje, sud ne rješava tužbe građana, Bandić izjavio da je to najzdravija voda koju treba flaširati.
+ Gradski ured za graditeljstvo izdao uporabnu dozvolu za loše odrađen posao. (VL 05.10.2007.)
+ danas Zagrebgradnja i Geoprojekt, izvođači Vrbana III, zamjenjuju zemljišta s Gradom i
grade nove zgrade.
+ Nalaz Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pokazuje kako je izmjerena koncentracija mineralnih ulja iznosila 5610 mikrograma po litri, odnosno 5,6 grama, dok su najveće zakonom dozvoljene količine 10 mikrograma po litri. Sanitarna inspekcija postavila upozorenje da se voda smije koristiti isključivo za ispiranje toaleta – to upozorenje na snazi je i danas 27.08.2012. Stanovi plaćeni po 2400 eura 1m2.

+ Palinovečka ul.(Vrbani III), voda zagađena teškim metalima (VL 04.01.2008.)
+ stanari Palinovečke tužili Geoprojekt, Zagrebgradnju i Capital Ing. , pronađen uzrok zagađenja u ožujku 2008, a 2009. osumnjičeno je 5 osoba iz Nadzornog odbora Zagrebgradnje. (VL, 03.02.2012.)

– Kupska, urušavanje ulice (VL 23.09.2007.), izdana građevinska dozvola izrađena protivno pravilima struke, stanarima srušene i oštećene kuće, do danas nisu dobili nikakvu nadoknadu ili rješenje.
+ Lokacijsku i građevinsku dozvolu za gradnju podzemne garaže na podvodnom terenu izdale su gradske službe. (VL 28.09.2007.)
+ Pero Kovačević prijavio Tehniku i HEP glavnom državnom odvjetniku zbog sumnje da su umiješani u korupciju i prodavanje nezakonito iskopanog šljunka na objektu u Kupskoj ulici.

– Kvaternikova ulica, (VL 28.09.2007.), klizanje kuće zbog kopanja temelje susjedne zgrade, izdana građevinska dozvola protivna pravilima struke

– Prolaz Cvjetni trg, (od 2007) M. Bandić otvoreno podržava projekt privatnog poduzetnika Horvatinčića, proglašenje projekta od „javnog interesa“ iako to nije, mijenjanje GUP-a prema potrebama privatnog investitora, poklanjanje dijela pješačke zone u Varšavskoj ulici za izgradnju rampe/tunela u privatnu garažu.
+ Zagrebački je gradonačelnik tajnim ugovorom potpisanim 20.01.2010. dogovorio s Tomom Horvatinčićem detalje oko izgradnje rampe podzemne garaže. (zagrebancija.com, 07.04.2011)
+ USKOK-u podnijeta prijava protiv Bandića zbog kaznenih djela počinjenim pri sklapanju ugovora o financiranju rampe u pješačkom dijelu Varšavske. (zagrebancija.com, 07.04.2011)

– Dinamo, financiranje privatnog nogometnog kluba čiji vlasnik Mamić, povezan kumstvenim vezama s Bandićem, koji na klubu (preprodaja igraća + …) odlično zarađuje.

– Maksimirski stadion, preskupa pregradnja, Bandić iznio ideju za rušenje i premještanje stadiona.

– „flomaster urbanizam“, mijenjanje zona namjena GUP-a grada preko noći, a prema potrebama privatnih investitora i pritiskom gradonačelnika Bandića.

– „Beverly Hills“, naknadno grad skupo platio vlastito zemljište, šteta 18,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Bandić i gradska uprava prijavljeni Državnom odvjetništvu R.H. (VL 30.10.2007.)

– Jakuševac, izvođač ne radi po pravilima struke i zakona. Opasnost od zagađenja Save, okoliša plinom metanom, opasnost od eksplozije, saniranje bez građevinske i lokacijske dozvole (VL 09.12.2007.)
+ pobuna stanovnika Jakuševca zbog ugrožavanja zdravlja od strane odlagališta smeća, najveće odlagalište smeća u državi djeluje nezakonito, predstavnici gradskih vlasti koji ne bi trebali dopustiti rad ičeg nelegalnog zahtijevaju od građana da ne priječe njegov daljnji nelegalni rad. (dnevno.hr 29.08.2012.)

– pročistač otpadnih voda:
+ Bandić tri puta otvarao (VL 20.12.2007.),
+ građani koji nemaju kanalizaciju niti su spojeni na pročistač plaćaju račune za njega
+ cijena pročistača se stalno mijenja, od 180 do 250 milijuna kuna
+ samo u 2007. ZOV-u (koncesionar, vlasnici Nijemci) isplaćeno čak 230 milijuna kuna za
pokrivanje troškova
+ poskupljenje vode na 3,15 kn/kubik radi pročistača
+ za građane štetan ugovor između grada i koncesionara ZOV-a
+ Grad govori o cijeni između 170 i 256 milijuna eura, a Europska banka za obnovu i razvoj
izvijestila je da pročistač košta 326 milijuna eura. Gdje je 70 milijuna eura? (net.hr,
11.03.2010. Bandić i Sanader sredili …)
+ troškovi gradnje od 180 porasli na 277 milijuna eura, a da bi projekt bio u potpunosti gotov treba uložiti još 700 milijuna eura. Time se ukupni troškovi penju na i milijardu eura. To je još jedna prijevara građana. Gradska vlast na čelu s Bandićem još 2000. god. uvjeravala je građane da je riječ o investiciji od 180 milijuna eura. (JL 03.09.2010.)

– učenici V i XV gimnazije, Grad odbio stipendirati učenike najbolje na svjetskom kupu u fizici u Bratislavi (VL 17.04.2007.)

– afera Lopoč, uhićen direktor Jaruna Aleksa Kocijan (danas radi u Holdingu na mjestu pomoćnika za sport za upravljanje sportskim objektima) zbog namještanja posla čišćenja jezera i malverzacije od 6 milijuna kuna (do tada isti posao plaćan 300.000 kn). Bandić mu dao podršku i novo radno mjesto.

– širenje naplate parkiranja i na zone u kojima nema parkirnih problema. Bez suglasnosti građana, bez stručne podloge i bez plana. Zloupotreba monopola na naplatu parkiranja (VL 08.12.2007.)
+ parkiranje poskupjelo 150 %
+ peticija građana Sigeta zbog naplate parkiranja (VL 05.06.2007.)

– Domovinski most otvoren tek iz 6 pokušaja (VL 05.05.2007.)
+ pristupne ceste promašile Domovinski most za 1 m. Taj je skandalozni propust stajao
građane čak 10 milijuna kuna.
+ na Domovinskom mostu nije ugrađen automatski sustav protiv leda, što će dodatno stajati
još 26 milijuna kuna. (VL 11.05.2007.)

– Galjufova ulica, spojena s Vlaškom bez građevinske dozvole, dakle protuzakonito ali uz pratnju specijalaca, prosvjed stanara (VL 20.09.2007.). Bandić izjavio stanarima da ako im se ne sviđa ta odluka neka se isele iz grada (snimci HRT-a).

– rušenje tvornice Nada Dimić spomenika kulture, bez građevinske i lokacijske dozvole. Građevinski inspektori nisu reagirali. Ž. Kerum gradio podzemnu garažu (VL 02.10.2007.) i ostao nekažnjen (VL 10.01.2008.). Pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Davor Jelavić izjavio da treba srušiti do kraja cijeli kompleks i na njegovu mjestu napraviti neku „lijepu zgradu“. (metro Express 10.10.2007.)

– Holding, umjesto pojeftinjenja, zbog čega je osnovan, poskupljuje komunalija, odvoz smeća 17 %, voda 50 %, gradski prijevoz ZET 37 %, starački domovi, komunalna naknada, (VL 27.12.2007.)
+ Holding-Vodoopskrba, tretira škole kao tvornice i dodatno im naplaćuje pročišćavanje,
(VL 19.01.2008)

– afera „Krašograd“, pod istragom USKOK-a, Bandić i Ljubičić nudili čelnim ljudima Kraša da tvornicu s Ravnica presele na zemljište njihova prijatelja u Resniku. Grad nudio privatnu parcelu. Zamjena vrijedna više milijuna eura.
+ Marica Vidaković iz Kraša, koja je surađivala s USKOK-om u istrazi o mešetarenju gradskim zemljištem i koja je prokazala Bandića, dobila policijsku zaštitu zbog prijetnji. (Net.hr. 12.06.2008.)

– Stanovnici Bleiwesove i Grahorove prosvjedovali zbog uništavanja njihovog parka, gradske službe izdale dozvolu (VL 19.01.2008.)

– Zapruđani tužili Grad Zagreb, zbog nepropisno izdane građevinske dozvole za izgradnje benzinske crpke na Aveniji Dubrovnik. (VL 31.01.2008. i 02.02.2008.)

– prosvjed stanovnika Dubrave, ulica Makarske, Međugorske i Grižanske, protiv izgradnje velikog trgovačkog centra u kompleksu Jadran filma. „Investitor i gradske vlasti krše naša građanska prava“ zagarantirana Ustavom R.H. (VL 05.02.2008.)

– mešetarenje zemljištem u S. Kraljevcu, Ravnicama i Resniku, njive koje je kupio Bandićev prijatelj Darko Turopoljac s još dvojicom, grad prenamijenio u građevinsko zemljište, zarada oko 16 milijuna eura. (Net.hr, 12.06.2008.)

– Tkalčićeva 54, rušenje spomenika graditeljstva, žalba susjeda odbijena, dozvola za rekonstrukciju suprotna zakonu i pravilima struke (VL 09.01.2008.)

– Zagrebplakat, gradska uprava oglušila se na opomenu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, da je položaj Zagrebplakata protuustavan. (VL 16.01.2008.)

– Golf centar u Blatu, suprotno građevinskoj dozvoli izgradili 54 vila umjesto sportskih objekata i prodavali iskopani šljunak (ilegalno šljunčarenje). (VL 12 i 21. 02.2008.) Gradski ured za graditeljstvo potvrdio da su objekti sagrađeni sukladno građevinskoj dozvoli. (VL 05.03.2008.)

– poklonio gradsko zemljište, 15.05.2008. M. Bandić izjavio za Tv dnevnik, 1 program HTV-a, da je poklonio gradsko zemljište.

– Prometna studija, koju je izradio Institut za promet i veze, a naručio M. Bandić, u suprotnosti s GUP-om i prethodnom studijom. Grad je još 1999. britanskoj tvrtki MVA platio 1,6 milijuna dolara za Prometnu studiju grada Zagreba, a prema toj ozbiljnoj studiji ništa se nije napravilo. (VL 19.09.2007.)

– trampa Gucića i Bandića, A. Gucić Gradu daje zemljište plačeno 30 kuna po 1m2, Zagreb uzvraća parcelom vrijednom 700 eura 1m2, razlika 8 milijuna eura. (VL 15.05.2008.)

– pobunjeni urbanisti, gotovo cijeli tim zagrebačkog Zavoda za planiranje odbio potpisati izmjene i dopune GUP-a, (studeni, 2007.) koje je naredio Bandić.

– raspuštanje Gradskog zavoda za planiranje i šikaniranje gradskih službenika, Pučki pravobranitelj pozvao Bandića da se očituje o događajima i zaštiti gradskih urbanista od nezakonitih i neetičnih postupaka. (VL 14.02.2008.)

– nema točnog popisa gradske imovine. Neusklađenost podataka o nepokretnoj imovini u vlasništvu grada ili onoj kojom on raspolaže. Gubici teški više milijardi kuna.

– Bandić utrostručio broj gladnih, svakog dana 4500 Zagrepčana traži obrok u pučkim kuhinjama, 2000. godine bilo ih je 1700. (VL 11.01.2008.)

– investitori fantomi:
+ Grad prihvaća urbanistički plana uređenja „Savska-Šarengradska-Sjever“, koji obuhvaća i
izgradnju tornja visine 160 metara, koji je investirala tvrtka „Autoservis Savska“ bez
ikakvih investicijskih i graditeljskih referenci.
+ zatim plan uređenja „Resnik II“ koji je financirala tvrtka „Trezor invest“, koja „ništa ne
gradi“, a koji obuhvaća izgradnju trgovačkog centra i proizvodne hale. (VL 24.04.2008.)

– Trg žrtava Milana Bandića i niz akcija protiv njegovog načina upravljanja gradom.

– kriminal u ZG cestama, nestalo 150 milijuna kuna (VL 29.07.2008.)

– pretučen Igor Rađenović, direktor Zagrebačkih cesta koji je zbog milijunskih malverzacija prijavio USKOK-u četiri zaposlenika. Uhičeni počinitelj kao naredbodavca naveo Bandića.

– „Monopoly“, za grad nepovoljna zamjena zemljišta između tvrtka Zagrebgradnja i Geoprojekt i Grada, pogodovanje investitorima koji su oštetili Grad i kupce stanova u Vrbanima, (VL 20.03.2009.)

– „Arena“, afere oko financiranja izgradnje, izdavanja uporabne dozvole i upravljanja dvoranom, čiji najam grad plaća nevjerojatnih 30 milijuna kuna. (VL 06.02.2009.)
1,82 milijarde kuna, ili 2,86 puta više od cijene izgradnje, građane će stajati Arena, nakon otplate najma, (VL 04.02.2009.) nakon 30 godina.
+ „Arena“, Zagreb i Vlada trebaju plaćati 28 godina po 7,5 milijuna eura, a nakon sedam godina zakupa dvorana se može otkupiti za 80,4 milijuna eura. Za toliko je Bandić zadužio građane. (net.hr, 12.11.2009.)

– darovi Milana Bandića, poduzetniku Željku Žnidariću, koji je Zagrebu dužan 20 milijuna kuna, dug je oprošten.

– Bandićev drugi stan, Grad je s tvrtkom GIP Pionir sklopio posao od 20tak milijuna kuna direktnom pogodbom, a gradonačelnik je postao vlasnik stana od 250 m2 u zgradi koju je izgradio GIP Pionir.
+ Afera penthouse. Bandićeve laži (pet laži).U izjavama gradonačelnika ima ipak previše proturječnosti. (24 sata 02.09.2006.)

– Milan Bandić, jedini član skupštine Zagrebačkog holdinga, odlučuje o financiranju projekata (Podbrežje, Zelena tržnica, Kongresni centar) koji su komercijalni, a ne komunalni i stoga protivni namjeni Holdinga. Istovremeno 60 milijuna kuna za vodoopskrbu i kanalizacijsku mrežu, skinuto je s ulaganja.

– poslovanje sa sumnjivim tvrtkama, posao čuvanja Holdinga povjeren zaštitarskoj tvrtki Bilić-Erić iza koje stoji Vinko Žuljević Klica, osoba povezana s kriminalnim miljeom (JL 12.08.2008.)

-slučaj Kiosk, grad platio postavljanje ZET-ove kućice 3 milijuna kuna, više od 5000 eura po kvadratu, deset puta skuplje od tržišne cijene, firmi „Tigra“ u vlasništvu gradonačelnikovog kuma Milana Penave.
+ obnova tramvajske stanice za 6.000 eura 1m2, ista firma.
+ izgradnja javnog wc-a za 10.000 eura 1m2, ista tvrtka.

– zahvaljujući monopolu (što je protivno Ustavu R.H.) koji je omogućio Bandić, u Zagrebu su cijene taxi usluga višestruko veće od cijena u drugim hrvatskim gradovima. (indeks.hr, 04.05.2009.)

– Dubravkin put, jedno od najstarijih gradskih šetališta prenamjenjeno u sportsko-rekreacijski centar s pratećim (?) objektima, tajnim odlukama skrivenim od građana i bez javnog natječaja.

– Bandić podijelio oko 45 milijuna kuna donacije bez ikakvih kriterija ili povjerenstva. Problem je što on ne dijeli svoj novac, nego novac poreznih obveznika, te ga još k tome dijeli onima koji novac imaju, npr.: 207.000 kuna Crkvi, 200.000 kuna Večernjem listu, 126.000 kuna privatnom poduzeću za emisiju Narodno veselje, 430.000 kuna N.k. Croatia Sesvete u vlasništvu Zvonka Zubaka, itd. (net.hr, 21.10.2009.)

– Bandić kreditira Todorića sa 6 milijuna kuna, tvrtka Zagrebplakat, u vlasništvu Ivice Todorića, od Milana Bandića dobila je pozajmicu vrijednu 6 milijuna kuna. Rok otplate je dvije godine, a kamata – nema. (net.hr, 26.10.2009.)

– Bandić je doveo Zagreb pred bankrot. Grad je dužan 9 milijardi kune, a nema ih odakle vratiti (net.hr, 10.11.2009.)

– Bandić nenamjenski potrošio 295 milijuna eura, od 300 milijuna koje je Zagrebački holding dobio na luksemburškoj burzi za proširenje plinske i obnovu vodovodne mreže. (V.L. 11.12.2009.)

– Lanište, pobuna stanovnika i osnivanje „Udruge građana Laništa“ zbog izgradnje na zelenim površinama. Tvrde da će im time biti kvaliteta života umanjena ispod zakonom dopuštenih standarda i da u naselju imaju „nedostatak zelenila i višak betona“. Predali peticiju Odboru za pritužbe građana. (OTV, emisija Zagi, 13.11.2009.)

– Sopnica-Jelkovac promašeni projekt stanogradnje u Sesvetama, u koji je uloženo 40 milijuna eura gradskih novaca. U betonu 713 neprodanih stanova stoji zarobljeno oko 700 milijuna kuna. Cijena četvornog metra od 1295 eura nije ohrabrila građane da kupe stan, niti je srušila tržišne cijene, što je gradonačelniku M. Bandiću bio cilj. Useljeni stanari prosvjeduju zbog mnogobrojnih propusta i nekvalitetne izgradnje. (VL, 08.07.2009.)
+ Sopnica-Jelkovac, stanari prevareni i izigrani, nemaju telefon niti pristup Internetu, prometno izolirani, ugrožena im je sigurnost, nanesena imovinska šteta. Optužuju Grad i M. Bandića za nestručnost, nesposobnost te nesavjesno poslovanje i katastrofalno vođenje projekta (net.hr, 14.11.2009.)

– Grad zaduživanjem prekršio zakon! Prema nalazu Državnog ureda za reviziju ugovoreni radovi i usluge iznose 1,44 milijarde kuna, što je 733 milijuna kuna više od osiguranih sredstava.
(vjesnik.hr, 18.02.2010.)

– afera Cvjetni trg: Bandić oštetio Grad u korist Horvatinčića. S povećanjem dozvoljenog koeficjenta izgrađenosti s 3 na 4,5, odnosno s 3000 na 4500 m2, povećana je i vrijednost tog zemljišta, na koje je Grad imao pravo prvokupa (dodatna zarada investitora oko 1,5 milijuna eura).
+ Tajni ugovor Bandića i Horvatinčića za Varšavsku. Hoto će osigurati sredstva u iznsu od 10.357.599,35 kn, a Grad će ih vratiti u roku od 5 godine i platiti na to PDV u iznosu od 2.382.247,85 kuna.
(zagrebancija.com, 23.03.2010.)

– tvrtki „Dioki“, u vlasništvu Roberta Ježića, Bandić je omogućio da dug za vodu u iznosu od 25 milijuna kuna plati obročno, a zauzvrat mu je oproštena kamata u iznosu od oko 10 milijuna kuna. (net.hr, 24.12.2009.)

– Nelegalno se rabi čak 2138 gradskih stanova. Njih 140 u samom je središtu grada, a rabe se bez valjane pravne osnove.
(VL, 31.03.2010.)

– Belot klub „Velebit“ dobio je od Poglavarstva gradski prostor površine 183 m2 na Trgu bana Jelačića 15 na osobni prijedlog gradonačelnika Bandića.
(danas.net.hr, 14.09.2010.)

– „Afera GUP“, USKOK češlja prostorne planove: Brisali ulice i parkove da bi izgradili više zgrada i etaža. Umjesto ispravaka mijenjao se sadržaj izvornog prostornog plana. Policija vodi 15 kriminalističkih istraga koje se odnose na zloporabe u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. 7500 m2 iz društvene je promijenjeno u mješovitu namjenu. Površine izgradivosti parcela povećavane su sa 50 na 90 % mimo odluke Skupštine. Sagrađeno je na desetke stanova mimo dozvola, na nekim zelenim površinama niknule su zgrade ili su na uštrb njih parkovi i prometnice smanjene ili nestale.
(jutarnji.hr, 08.11.2010.)
+ Greta Augustinović Pavičić, tajnica zagrebačke Skupštine nezakonito je mijenjala GUP, urbanističke ili detaljne planove uređenja. U četiri godine potpisala 248 ispravaka. Ilegalno 215 puta brisala ceste, povećala zgrade, stavila neboder, …
(VL, 23.11.2010.)
+ Tajnica Greta policiji prokazala Bandića. Greta Augustinović Pavičić, tajnica Gradske skupštine optužena za protuzakonito mijenjanje prostornog plana grada, odgovornost za taj čin prebacila na gradonačelnika Milana Bandića.
(vecernji.hr, 14.12.2010.)
+ optuženi Željko Horvat i Davor Jelavić, bivši tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum i tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i drugih nezakonitosti, da su izmjenama prostorno-planske dokumentacije i povećanjem vrijednosti zemljišta u korist privatnih tvrtki, grad oštetili za više od 68 milijuna kuna. Optužnicom su obuhvaćeni i Jadranka Veselić Bruvo te Ivica Fanjek. Navodne nezakonitosti događale su se od lipnja 2006 do svibnja 2009, a okrivljenici su po tvrdnjama USKOK-a, u najmanje 43 slučajeva nezakonito i neovlašteno izmijenili prostorno-plansku dokumentaciju i na taj način pogodovali investitorima.
(direktno.hr, 28.02.2017.)
+ optuženi Davor Jelavić, Željko Horvat, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum, Greta Augustinović Pavičić, Petar Milas i Andreja Gazdek na Zagrebačkom županijskom sudu iznijeli obrane. Sve ih USKOK tereti da su malverzacijama s prenamjenom gradskih zemljišta Grad Zagreb oštetili za oko 68 milijuna kuna.
(V.L. 07.02.2019.)

– Iz proračuna Grada Zagreba u Dinamovu blagajnu (privatni nogometni klub koji odlično posluje) u razdoblju od 2006. do 2009. sjelo 110 milijuna kuna.
(zagrebancija.com, 19.12.2010.)

– Nebojša Perunović Pancho, optužen za organiziranje lanca prostitucije u svom salonu za masažu Pancho u Domu sportova, od 2007. nije platio ni kune najma Zagrebačkom holdingu. Dug iznosi između 700 000 i milijun kuna. Svjedok navodi da je Perunović u prostro ušao bez natječaja i potpisanog ugovora, a na intervenciju gradonačelnika Bandića.
(vecernji.hr, 01.08.2011.)

– Prometne studije platili više od 10 milijuna kuna sada stoje u ladici. Gradnja metroa, garaže na Strossmayerovu trgu, sjeverne tangente, mostovi preko Save, … sve su to postojeće prometne studije koje je Grad Zagreb u posljednjih 5 godina platio više od 10 milijuna kuna, a niti jedna se neće realizirati.
(vecernji.hr, 01.08.2011.)

– 4 milijuna kuna u Neum, Derventu i Knin. Milan Bandić novac iz gradskih pričuva, koje iznose 15 milijuna kuna, nenamjenski troši za doniranje raznih udruga izvan grada Zagreba i Republike Hrvatske.
(JL, 30.09.2011.)

– Muke vozača u metropoli. Na okruglom stolu organiziranom od nezadovoljnih vozača Mije Bezera iz Gradskog ureda za promet izjavio je da zone i cijene parkiranja određuje Milan Bandić.
(dalje.com, 22.02.2011.)

– afera „Nadstrešnice“. Odbor za kontrolu Gradske skupštine poslao DORH-u dokumentaciju o nadstrešnicama zbog osnovane sumnje da je riječ o štetnom ugovoru za grad. Smatra da je 600 nadstrešnica vrijednih 58 milijuna kuna preplaćeno. Čak 6,3 milijuna kuna plaćeni su nepredviđeni radovi, cijene iz cijenika Cesta narasle 50 %, …
(vecernji.hr, 07.03.2011.)

– Bandić naručio 11500 novih stupića prema propozicijama kojima udovoljava samo jedan ponuđać. „Ovim postupkom nabavljaju se stupići koji su opisani na točno određen način i označeni nazivom proizvođaća i tipom proizvoda …“ Davor Jelavić
(vecernji.hr, 25.10.2011.)

– Stupići na zagrebačkim ulicama preplaćeni 5 milijuna kuna. Zahvaljujući propozicijama Gradskog ureda za prostorno uređenje izrada zaštitnih stupića dodijeljena je tvrtkama Metal product d.o.o. i Metal product vlasnika Stjepana Šafrana, čiji stupići su 5 milijuna skuplji od njihove prosječne cijene na tržištu (prema ponudama desetak ljevača).
(vecernji.hr, 28.11.2011.)

– Kačinari Gradu vraća ZABA-ine milijune, no on ih neće. U sporu sa ZABA-om Paško Kačinari pronašao je i nekretnine čiji je izvorni vlasnik grad Zagreb, a koje se protuzakonito upisane u vlasništvo ZABA-e., riječ je o imovini enormne vrijednosti. No, Gradski ured izvješćuje Zagrebačku banku da neće tražiti svoju imovinu, što je čin protivan interesu Grada i građana grada Zagreba. (dnevno.hr, 04.04.2012.)

– „Posao stoljeća“, Milan Bandić oštetio grad Zagreb za najmanje 15 milijuna eura pa bi zagrebački gradonačelnik mogao odgovarati za sklapanje štetnog ugovora i zlouporabu položaja i ovlasti. Odlukom Ustavnog suda od 14.02.2012. zemljište u Heinzelovoj nekadašnje „Zagrepčanke“ vraćeno prijašnjem vlasniku. Nadležne institucije upozoravale gradonačelnika na rizičan pravni posao.
+ u siječnju 2012. Zagrebački holding i Grad Zagreb raspisali međunarodni javni natječaj za kupnju nekretnina U Heinzelovoj ulici, što bi se moglo smatrati pokušajem organizirane prijevare stranih investitora.
+ stvarna šteta za grad Zagreb mogla bi iznositi pola milijarde kuna, jer Bandić je za tu nekretninu iz proračuna platio 118 milijuna gradskih kuna, 2007. Zagrebački holding je kupio tu nekretninu od grada za 251 milijun kuna, a tom iznosu treba pridodati i štetu plaćenu stvarnim vlasnicima nekretnine.
(dnevno.hr, 19.04.2012.)

– pothodnici i fontane kod NSK :
*ignoriranje Skupštine grada Zagreba
*protuzakonito ulaganje
*nenamjenski trošak
*Bandić izmijenio glavni projekt nakon potpisivanja ugovora
*namješten posao od 18,4 milijuna kuna
(VL, 14.07.2012.)
+ Bandićeve fontane grade se ilegalno! To je utvrdila Uprava za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva, a izmjenama glavnog projekta za fontane 10 dana nakon što je sklopljen ugovor o gradnji vrijedan 18,4 milijuna kuna pogodovalo se tvrtki Mešić com. (vecernji.hr, 29.09.2012.)

– „afera ispravci“, popis investitora dostavljen Skupštini grada kojima je Gradska uprava izdavala od 2007.do 2011. dozvola za gradnju mimo pravila. (VL, 14.07.2012.)

– Državna revizija u Zagrebačkom holdingu – došla do šokantnih zaključaka:
*Holding u gubitku 325 milijuna kuna
*Bandić bez analize isplativosti uložio 3,5 milijardi kuna u autobuse, tramvaje, zemljišta i nekretnine
*vrijednost izgradnje 237 garažnih mjesta 34 milijuna kuna veća od prodajne cijene
*u građevinarstvu provedeni postupci javne nabave nakon što su radovi obavljeni
*izvršena ulaganja od 123 milijuna kuna u gradnju dviju škola i bazena, a izvoditelj jednostrano raskinuo ugovore o građenju.
(JL, 12.09.2012.)

– Namjerno upropastili istrage o aferama Milana Bandića. Petoro visokopozicioniranih policajaca USKOK-a – jedinice kriminalističke policije specijalizirane za najteži kriminal, bilo je korumpirano i sabotiralo najvažnije istrage među kojima su i one protiv gradonačelnika Milana Bandića. Sada su pritvoreni zbog korupcije.
(VL, vecernji.hr, 27. i 29.11.2012.)

– Stanovi u vlasništvu Grada. Od 3295 stanova u vlasništvu grada Zagreba njih samo 49 ima čiste papire – upisano kao vlasništvo Grada. U oko 1000 žive bespravno useljeni stanari, koji su provalili u stanove. Ilegalni stanari ne plaćaju stanarinu niti režijske troškove. Plaćanje stanarina diskrecijsko je pravo gradonačelnika. Šteta nemjerljiva. Prema tržišnim cijenama 1.500.000 kn mjesečno, 18.000.000 godišnje, 90.000.000 u pet godina, bez režijskih i drugih troškova.
Vidi VL od 31.03.2010.
(JL, jutarnji.hr, 30.11. i 01.12.2012.)

+ Grad Zagreb upravlja sa 6546 stanova, a tek 581 stan uknjižen je kao njegovo vlasništvo i 3600 poslovnih prostora. Zašto se do sada (2013. Godine) čekalo sa sređivanjem stanja vlasništva?
(V.L. 11.07.2013.)

– Afera ZET. Zamračeno 600 milijuna kuna – kupljeno je 216 novih autobusa na operativni leasing, što znači da nakon osmogodišnje otplate ista ne prelaze u vlasništvo kupca.
Ovaj i drugi postupci su protivni interesima ZET-a i svih građana Zagreba. („24 sata“, svibanj, 2013.)

– afera Potok. U sanaciji potoka Črnomerec-Vrbani, koju je izvelo poduzeće Tigar vlasnika Milana Penave kuma Milana Bandića, nestalo je 5 milijuna gradskih novaca.
(7dnevno, 12.06.2015.)

– najnovije proširenje istrage u aferi Agram (Optužen Milan Bandić i desetak njegovih suradnika. Sudi im se zbog nezakonitog zapošljavanja, korištenja službenih vozila u privatne svrhe, te zamjene gradskih zemljišta. Prema optužnici Grad Zagreb je oštećen za oko 25 milijuna kuna). USKOK ga sumnjiči za pokušaj utjecaja na svjedoke, krivotvorenje isprava i sprečavanje dokazivanja. Zbog tih novih sumnji Bandić je početkom tjedna odlukom suca istrage ponovno pritvoren te mu je određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a ostao je i bez jamčevine od 15 milijuna kuna. (V.L. 12.03.2015.)
+ 19.10.2014. uhićen Slobodan Ljubičić (direktor Holdinga, blizak suradnik Milana Bandića) zbog spornog ugovora između Grada i tvrtke Cezar u Vlasništvu Petra Pripuza kojim je Grad oštećen i zbog zloporabe položaja, uhićen Petar Pripuz i Milan Bandić.
+ Afera Agram, otkriveno da Bandić posjeduje 4 stana u Zagrebu, od kojih 3 nisu prijavljena u Bandićevoj imovinskoj kartici. (V.L. 13.06.2015.)
+ Ninoslava Zeković, bivša pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za imovinske poslove, svjedočila na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja za aferu Agram. Svjedočila o zamjeni zemljišta s tvrtkom Bramgrad, a prema optužnici Grad Zagreb je u tom slučaju oštećen za oko 12 milijuna kuna. Kazala je da je odluka da se zamjena provede donesena na višoj razini, te da je njen ured tu odluku samo proveo. (V.L. 27.11.2018.)
+ Ivo Jelušić (član Predsjedništva SDP-a) u razdoblju od 2005 do 2010 bio dogradonačelnik i član zagrebačkog poglavarstva, svjedočio u nastavku suđenja „U pravilu rasprave nije bilo. I u pravilu su se sve odluke donosile jednoglasno.“ (V.L. 12.02.2019.)

– Nevjerojatni Bandić prostor za stranku traži od samog sebe. Gradonačelnik Zagreba i predsjednik stranke „Bandić Milan 365“ Gradskom povjerenstvu za dodjelu prostora poslao je zahtjev kojim traži da se stranci dodjeli prostor koji je u vlasništvu grada, na adresi Praška 2, veličine 300 m2 koji će plaćati 7 kuna.
(7Dnevno, 07.05.2015.)

– Bandić, odnosno Grad Zagreb platio je Jutarnjem i Globusu u zadnjih nekoliko tjedana oko 1.3 milijuna kuna za oglašavanja gradskih aktivnosti. Gradonačelnik glavnog grada s optužnicom za korupciju i sukob interesa plaća gradskim novcem oglašavanje i svoj PR medijskoj grupaciji čiji je vlasnik njegov odvjetnik, isti onaj koji je za njega dao 15 milijuna kuna sudske jamčevine.
(7dnevno, 12.06.2015.)

– Krajem 2016. USKOK podigao optužnicu za nezakonitosti sa zamjenom zemljišta tijekom 2007., protiv šestoro ljudi, kojima je Zagreb navodno oštećen za više od 151 milijun kuna. Zamjene zemljišta su se događale tijekom 2007. godine i to tako da su procjene vještaka o vrijednosti kvadrata bile namještene. Boro Kisjelica, u to vrijeme zamjenik pročelnice Ureda za imovinskopravne poslove i imovinu Grada, je sastavio prijedlog o sklapanju nagodbe između Grada i spornih tvrtki.
(V.L. 12.06.2019.)

– Optužnica Roberta Ljutića, Bandićeva tjelohranitelja i „desne ruke“, a sada šefa prometnih i komunalnih redara, tereti za zloporabu položaja i ovlasti tešku 440.000,00 kuna.
(V.L. 23.11.2018.)

– Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika kaznilo je 08.02.2019. zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju Grada Zagreba i gradskih tvrtki s odvjetničkim uredom Hanžeković&Partneri u 2015 i 2016 godini. Povjerenstvo je zaključilo da je gradonačelnik bio u odnosu ovisnosti prema tom društvu, jer mu je odvjetnik Marijan Hanžeković godinu prije platio jamčevinu od 15 milijuna kuna, što mu je omogućilo da se tijekom kaznenog postupka u aferi Agram brani sa slobode.
(V.L. 09.02.2019.)

– Državna revizija dala je negativno mišljenje o poslovanju Zagrebačkog holdinga zbog načina na koji gradske tvrtke koriste usluge vanjskih firmi. Analiza je obuhvatila razdoblje od 2015 do 2017 godine i u to je vrijeme Holding na vanjske usluge potrošio 2,2 milijarde kuna.
(V.L. 09.02.2019.)

– Milijanu Brkiću vlasnik je 37 tvrtki, a preko njih je ušao u najam čak 26 gradskih i državnih prostora. I prije nekoliko mjeseci naš je portal pisao o Jozi Brkiću zbog 29 tvrtki i obrta kojega posjeduje na najboljim lokacijama u središtu hrvatske metropole, za koje je ugovore sklopio sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.
(dnevno.hr, 19.02.2019.)

– U tužbi Odvjetničko društvo Dragičević i partneri stoji da su krajem prosinca 2015. s Gradom Zagrebom, zastupanom po gradonačelniku Bandiću, u ime Zagrebačkog holdinga zaključili ugovor o zastupanju pravnog interesa Holdinga i ovisnih trgovačkih društava, uključujući i provođenje ovrha.
No, tvrde u tužbi, suprotno preuzetim obavezama Grad, Bandić i Holding nisu tom odvjetničkom društvu dodijelili nijedan predmet, pa je stoga u ime izmakle koristi uslijedila tužba za naknadu štete u iznosu od nešto više od 70.000 kuna.
Napominju i da je Holding imao potpisane ugovore o zastupanju s mnogobrojnim odvjetnicima, ali “nije pravedno niti pravilno dodjeljivao predmete”, pritom se pozivajući i na izvještaj gradskih službi.
“Navedeni izvještaj pokazuje sveopći nesrazmjer u dodjeli predmeta, pa je tako vidljivo da je za navedene poslovnice Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo u zastupanje 173.552 predmeta, dok su ostali odvjetnici s kojima je sklopljen ugovor o zastupanju, identičnog sadržaja, preuzeli znatno manji broj predmeta, ako su uopće preuzeli ijedan.
(direktno 20.02.2019.)

– Iva Majoli i Cmrok. Grad Zagreb prodao je svoje zemljište (procijenjeno na 34 milijuna kuna) Ivi Majoli za 14 milijuna kuna, pod uvjetom da kupac mora organizirati WTA i ITF teniske turnire. Iako to nije ispoštovano, pa je Grad mogao po članku 9. Ugovora raskinuti ugovor, on to nije učinio. Iva Majoli u sudskom procesu izgubila je Cmrok, pa se sada teniski kompleks prodaje za 17,7 milijuna kuna. Dakle Grad je izgubio 20 milijuna kuna. Ovo je primjer prepuštanja javne imovine u ruke povlaštenih pojedinaca (bogatih) po niskim cijenama.
(V.L. 10.04.2019.)

– Radovi po suludim cijenama. Gradonačelnik Milan Bandić odbio je odgovoriti na pitanje zašto obnova javnog wc-a na Trgu kralja Petra Krešimira košta 10.050 eura po m2, odnosno cijela kučica od 3,8m2 38.826 eura, što je 8 puta viša cijena od uobičajene. Sve što Zagrebački Holding, tvrtka koja ima monopol na radove po kvartovima, radi košta višestruko više od uobičajenih cijena na tržištu. Tako prometno ogledalo u Resničkom gaju u Donjoj Dubravi košta 3.000 kuna, dva gola za mali nogomet 12.000 kune. Za istu cijenu u prodavaonici se može nabaviti 5 ogledala i 12 golova. Oglasna ploča u Svetoj Klari naplačena je 7.300 kuna, klupa kod Rešetarove 21 3.450 kuna, betonske vaze na Volovčici 3.600 kuna po komadu, a sjenica u Gornjem Vrapču 97.000 kuna.
(V.L. 30.04/01.05.2019.)

– Limeno kazalište iz Potsdama koje je Grad nabavio i doveo još 2007., a koštalo je minimalno 30 milijuna kuna, danas (10.05.2019.), još uvijek u rastavljenom stanju, stoji i propada na Zagrebačkom velesajmu. (V.L. 09.05.2019.)
– afera Čistoća. Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko uhićen je u aferi Agram zajedno s Milanom Bandićem, no postupak protiv njega je razdvojen. Trojica optuženih terete se za namještanje natječaja za nabavu vozila i opreme vrijednih oko 74 milijuna kuna. Objavljena snimka koja otkriva kako su se namještali milijunski poslovi u Zagrebu. (tportal.hr 03.10.2019.)
– U zagrebačkom proračunu nedostaje 1,4 milijarde kuna Na kraju službenog dopisa Gradskog ureda za financije se navodi da za pokriće prethodnog manjka i rashode za 2019. godinu ukupno nedostaje 1,4 milijardi kuna, odnosno 200 milijuna eura, te se iz Gradskog ureda za financije oštro zahtijeva ograničavanje proračunske potrošnje, nepreuzimanje novih obveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava i pronalaženje drugih oblika financiranja. Najodgovornija osoba za manjak je gradonačelnik Milan Bandić.
– afera Adventske kućice. U Zagrebu nema natječaja za najam kućica na Adventskom sajmu. Turistička zajednica Zagreba, koju vodi Martina Bienenfeld, unaprijed je odredila tvrtke, poput Demo Rebusa, Katapult promocije, Kokoš ili jaje, Katapult Koncepta, Katapult eventa, Peperminta, Dobre note, Svibanj projekta i druge da su organizatori Adventa. Te tvrtke se onda javljaju Zagrebu te dobiju pravo postaviti ugostiteljske i trgovačke kućice za vrlo nisku cijenu jer dobiju i popust. A onda te privatne tvrtke dalje iznajmljuju ugostiteljima kućice. Cijena? Od 23.000 do čak 100.000 kuna po kućici za trajanja Adventa. Ugostitelj koji u konačnici prodaje u kućici tako zbog tog posrednika plaća i desetke puta višu cijenu. To ne postoji ni u jednom drugom gradu u Hrvatskoj. A da od Adventa može imati korist i gradska blagajna umjesto privatnih tvrtki, najbolje svjedoče primjeri iz Splita i ostalih gradova. Oni po kućici zarađuju više od Zagreba iako je u Zagrebu najveća manifestacija. (24 sata, 28.11.2019.)

– Afera Zagrebački karneval. Svjedok je išao na sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem predstaviti mu plan za manifestaciju Zagrebački karneval. Na tom sastanku mu je Bandić rekao da projekt može ići, ali da se javi Zdenku Antunoviću. I predsjednik povjerenstva za davanje u zakup površina mu je rekao da dozvole može dobiti tek nakon što razgovara s Antunovićem. Svjedok je otišao na sastanak s Antunovićem, koji mu je rekao: “Mi smo se dogovorili da u Zagrebu više nitko ne može raditi manifestacije, a da ne plati pravo na rad”. Tražio je ne manje od 10.000 eura, a svjedoku je Antunović rekao: “Ja sam te još spasio od šefa, on je tražio barem 120.000 kuna”. Nakon što je svjedok isplatio između 50 i 70 tisuća kuna, dobio je sve dozvole, a manifestacija je održana. (24sata.hr, 05.12.2019.)

– više od 200 krivičnih prijava podnijeto protiv Milana Bandića.

Vrlo zanimljiva osoba pojavit će se kao desna ruka arhitektu Valeku u njegovom stožeru, čovjek kojeg stalno srećete na prosvjedima stožeraša. Bit će to još jedan šok za Bandićev stožer.

I.D.

HOP

VEZANI  ČLANAK

Da li je Bandić poslove u gradu davao istoj tvrtci, jer su im žene sestre?