Obuljenka preporuča koje se “umjetničke projekte” treba vrednovati za dodjelu novaca; one koji “promišljaju pandemiju”!

0
2671

U mailu Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koji je poslan svim samostalnim umjetnicima, a koji se odnosi na financijsku pomoć države i ministarstva u vrijeme pandemije korone, potcrtan je pasus u kojem ministrica  Obuljenka potvrđuje da će isti djelatnici ministarstva određivati i dodijeljivati pomoć vjerojatno istim medijalcima i konceptualcima kao i u proljeće ove godine.

To znači da će likovni umjetnici koji se bave stvaranjem likovnih umjetničkih djela (slikarstvo, kiparstvo i grafika), a koji nemaju ugovor o izložbi, promociji, happeningu ili eventu, NEĆE dobiti nikakvu potporu ministarstva ili države (kao što je nisu dobili ni u proljeće) jer su samostalni stvaraoci a ne konceptualci, kritičari, povjesničari ili slično.

inbound7580694381079307890

Upozoravam na to da se ovakvom praksom i dalje guši i ubija hrvatsko likovno stvaralaštvo u korist onih koji primarno ne stvaraju umjetnost, niti su u tome samostalni jer imaju ugovore o suradnji s nekom od institucija. Potpuno ista situacija kao i prije. Pandemija samo još jasnije prikazuje kome se finacijski ide u korist, a koga se i dalje minorizira i ponižava i izgladnjuje.

U zadnjem pasusu se ustvari preporuča koje se “projekte” treba vrednovati: one koji “promišljaju pandemiju”. Ima li to ikakve veze sa umjetničkom slobodom, samostalnošću ili kreativnošću? Naravno da nema, Obuljenka i dalje ide utabanom stazom komunističkih slonova koji su i dosada zatirali hrvatsku umjetnost. Pandemija tu naravno ništa nije promijenila.

DAJEMO TEKST NA UVID

Poštovane umjetnice i poštovani umjetnici,

Ministarstvo kulture i medija objavilo je nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima:

1. Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti.Cilj ovog Poziva je potaknuti nastavak aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti (pravni subjekti koji djeluju u području kazališne djelatnosti i umjetničke organizacije koje djeluju u području plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi. Rok za predaju prijava je do 16.11.2020. do 17 sati.

2.      Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim).

Ovim Pozivom osigurat će se namjenska sredstva profesionalcima u području kulture i umjetnosti (umjetničke organizacije, strukovne udruge u području kulture, samostalni umjetnici, nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti) kojima je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje njihove djelatnosti. Rok za predaju prijava je 20.11.2020. do 17 sati.

Detaljne upute za prijavitelje i uvjeti Javnih poziva nalaze se na poveznici:

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/objavljena-dva-javna-poziva-u-okviru-novih-mjera-potpore-kulturnom-sektoru/20189.

Prijavnice na Javne pozive nalaze se na poveznici: https://e-prijavnice.min-kulture.hr/e-pisarnica/EPrijavnice.

Prijave na Javne pozive podnose se isključivo elektronički putem e-prijavnice. Samostalni umjetnici koji nisu prijavljeni u sustav e-Građani trebaju se prijaviti u sustav na neki od ponuđenih načina navedenih na poveznici: https://uprava.gov.hr/postanite-e-gradjani/867.

Za sva pitanja i dodatne informacije u vezi navedenih Javnih poziva obratite se isključivo Ministarstvu kulture i medija, gdje će vam, prema informacijama iz dopisa ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, na raspolaganju biti djelatnici koji su i do sada sudjelovali u razradi i provođenju mjera pomoći.

Sve prethodno navedene informacije, kao i dopis ministrice kulture i medija, objavljene su na internetskim stranicama Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) na poveznici: http://hr.hzsu.hr/Struktura-WEB-a/Glavna-navigacija/Aktualno.

Zaključak Upravnog odbora HZSU-a je da potporu trebaju dobiti svi profesionalni samostalni umjetnici jer im je uslijed pandemije onemogućeno umjetničko javno djelovanje.

 

Predstavite promišljanje, način izrade ili proces nastajanja svog umjetničkog djela u vrijeme epidemije. Takvi projekti bi se trebali vrednovati. Žao nam je zbog kratkih rokova, ali HZSU na to nije mogla utjecati.

 

Stručna služba HZSU-a izvor

HOP