Ekskluzivno: Urednica dječje emisije sa RTS-a svjedoči kako je napadnuta u srpskim medijima jer je objavila ‘pjesmu o Hrvatskoj’

0
10729

Ingrid Runtić- mag.art

Piše: Mag.art Ingrid Runtić

O našoj povijesti znamo vrlo malo, jer je krivotvorena, a to koriste zli i pohlepni kako bi se nastavila vrlo opasna svađa na relaciji Beograd – Zagreb. U ovom tekstu objavit ćemo informacije iz Beograda koje idu upravo u tome pravcu.

“SKANDAL NA RTS U dečijoj emisiji pevali o ustaškoj kuni i “hrvatskom Dubrovniku i hrvatskoj Dalmaciji”-piše portal Alo.

 

Da nije tragično bilo bi smiješno. Alo još uvijek ne zna da je Dubrovnik i Dalmacija u Hrvatskoj.

 

-Sam tekst pesme je više nego sraman, a pogotovo zbog toga što se radi o programu za decu.“Dalmatinske klape slušaš, kunom plaćaš sve.”-ovo je za njih tragično ?

-Podsećamo, istorijski ne samo što se u pesmi o Hrvatskoj spominje Dalmacija, istorijski srpska zemlja, peva se i o ustaškoj valuti!- čemu služe ove laži srpskih medija?
Objavljujemo pismo našoj redakciji od urednice emisije Jelene Popadić ;
 inbound8941915579027763394
Poštovani,
javljam Vam se kao urednik i scenarista emisije za decu, koja se emituje devet i po godina na RTS-u u Srbiji. Serijal je nastao po ideji i pod nadzorom čuvenog Timotija Bajforda i nastavio da živi i nakon njegove smrti.
Razlog zbog koga Vam pišem je sledeći… Naime, od pre nekoliko godina serijal ima stalnu rubriku koja se zove “geografski kutak”. U svakoj epizodi se peva o određenoj državi i u songu su zanimljive informacije vezane za tu državu, a muzika se komponuje po muzičkim motivima države o kojoj je reč. Songovi u sebi imaju informacije koje su zanimljive deci i koje bi ih eventuano nagnale da istraže još nešto. Tako smo pevali o tome zašto su u Portugaliji žuti kolači, da je u nemačkom jeziku najduža reč na svetu, a u Novom Zelandu najstrmija ulica i td.

 

U prošloj epizodi, emitovanoj prošle subote, bio je song o Hrvatskoj. To je najpre izazvalo odvratne reakcije pojedinih tabloida, koji su, s oproštenjem, lupetali razne gluposti i sleili svoju desničarsku ideologiju.

 

Sa druge strane, pojavili su se mediji, koji su opet sledili svoj liberalizam pa su nas “branili” pišući o tome kako je pohvalno da smo promovisali Hrvatsku.

Nijedno, ni drugo nema veze sa istinom. Niti smo koga vređali, niti koga promovisali, jednostavno smo radili song o Hrvatskoj, na način na koji radimo o bilo kojoj drugoj državi.

Šeljem Vam link za ceu emisiju, a song počinje na 3.09.

Šaljem Vam i link u kome su nas tabloidi vređali…
https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/rts-skandal-decja-…

… kao  link onih koji nas “brane”:
Jelena Popadić, urednik serijala poslala je našem portalu priopćenje.
inbound9148172967485423125
Na svome Facebook profilu dala je slično priopćenje, sa nekim zanimljivim detaljima;

 

Srbija je postala država u kojoj je nemoguće disati, a da to nije politički i ideološki obojeno. U poslednjoj epizodi “Plave ptice”, nakon sedamdeset i nešto songova o sedamdeset i nešto država, došla je na red i Hrvatska. U poslednjem periodu ekipa je pevala o državama regiona, pa smo “išli” u Sloveniju, Crnu Goru, pevali o Srbiji i po zahtevu deteta koje je poslalo pismo, pevali o Hrvatskoj. To je izazvalo reakcije nekih medija, oštro nam prigovarajući da pevamo u usaškoj kuni, grubo nas podsećajući da je Dubrovnik srpski grad, a Dalmacija srpska zemlja, te da smo raspevanim tonom pričali o Dioklecijanovoj palati, a nismo pomenuli logor “Loru”. Vest su objavile Novosti, a onda desničarski tabloidi jedva dočekali da tekst prenesu u celosti, premda autor teksta nigde nije potpisan.

Zaista se ne bih upuštala i u kakvo objašnjavanje i pravdanje svake reči koje sam napisala i iza koje stojim. Ja ću u komentar staviti tu somnabuliju od teksta, ali ću na vidljivije mesto staviti tekst potpisanog autora koji očigledno bolje razume život.

 

I ne… niko nije promovisao Hrvatsku, jednostavno smo je predstavili i pevali o njoj, kao i o svakoj drugoj državi.

 

O HRVATSKOJ

U susedstvu našem stoji,
Na bumerang ona liči.
Lepotom i plažama
Hrvatska se zemlja diči.

Zlatni rat je plaža čudna,
Menja oblik tokom dana,
A u Splitu palata je
Cara Dioklecijana.

Dalmatinske klape slušaš,
Kunom plaćaš sve,
I čudiš se što za svašta
Dalmatinci kažu „ajme“.

Ostrva je tamo mnogo,
Hvar, Korčula, Krk i Brač,
I još mnogo divnih plaža
Istina je – nije trač.

Izumi su tamo brojni:
Čokolada s rižom baš,
I torpedo, i penkalo…
Za kravatu valjda znaš.

Najmanji na svetu jeste
Gradić Hum u divnoj Istri,
A orgulje te u Zadru
Talasi sviraju bistri.

REF.
Zagreb im je grad glavni,
Tu su Split, i Umag, Pula,
Za Dubrovnik velelepni
Sva su pokoljenja čula.

Hrvatska je zamlja mala,
Pesma o njoj – pastorala,
Jadranska je obala
Prelepa – to nije šala!

 

-Ispričat ću vam jednu zanimljivu priču iz Udina. To je grad u kojem ima dosta “šahovnica”. Po ovoj tragokomičnoj medijskoj gluposti iz jednog dijela srpske javnosti i udineži su bi bili ustaše, kako tumače povjesničari, a sami grbovi datiraju  iz 5. st. grb2grb 3

U tom gradu postoji i plemićka obitelj sa grbom u kojem je navodno pas i šahovnica. Ovo komentiram jer se u Srbiji obrušila nepismena novinarska kvazi elita na gospođu Popadić jer je spominjana u pjesmi o Hrvatskoj – “ustaška kuna”.
grb konte
Današnji plemić tog dvorca bio je uvjereni i ponosni nasljednik hrvatskog plemstva iz toga doba, ali jadan nije shvatio da taj pas nije zapravo pas već kuna. Znači da je i on  ustaša ili su to simboli Hrvata odavno?
Bilo bi dobro da svi oni koji sada bez razloga napadaju gospođu Popadić pročitaju djelo ruskog povjesničara Majorova i što on piše o svemu tome- komentirao je naš urednik I. Drenjančević koji u suradnji sa Beograđaninom D. Ilićem piše o porijeklu “južnih slavena”.
Mag. art Ingrid Runtić
HOP