Zemljište na kojem je planirana izgradnja za reciklažu otpadne plastike, nalazi se u neposrednoj blizini osnovne škole

0
1788
JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU URBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA – DUGO SELO – ZAPAD – NE PLASTIČNOM OTPADU I RECIKLAŽI U CENTRU GRADA
 23. ožujka 2021. godine u 16 sati  u vijećnici Grada Dugo Selo,  Ulica Josipa Zorića 1, održati će se javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Dugo Selo – Zapad.  Prigovori u vezi Prijedloga Urbanističkog plana mogu se predati do 24. ožujka 2021. godine.
Naime, vjerojatno niste upoznati da je trgovačko društvo Prerada drva Čigra d.o.o., Josipa Predavca 60, 10370 Dugo Selo predala zahtjev za prenamjenu Urganističkog plana, iz stambeno miješane zone (unutar građevinskog područja) u gospodarsko proizvodno pretežito industrijsku namjenu katastarske čestice k.č. br. 824/1 k.o. Dugo Selo II   zbog namjere izgradnje proizvodnog pogona ekološke oporabe plastike. 
 

Nakon rasprave i stanke za konzultaciju kluba vijećnika u Dugom Selu, jednoglasno je donijeta odluka o izradi IX. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada. Pojedinačni zahtjev dala je tvrtka Prerada drva Čigra d.o.o., traži da se k.č. br. 824/1 k.o Dugo Selo II prenamijeni iz mješovite zone (unutar građevinskog područja) u gospodarsko proizvodnu pretežno industrijsku namjenu. Čestica se nalazi između Predavčeve ulice (Josipa Predavca 60) i A. i B. Božikovića. Investitor želi realizirati projekt ekološke oporabe plastike. (Reciklažu i preradu plastike).

Zemljište na kojem je planirana izgradnja za reciklažu otpadne plastike, nalazi se u neposrednoj blizini osnovne škole, Kauflanda, Liedla, Centra Dugo Selo, i potpuno je neprihvatljivo da se takav projekt realizira u naselju u neposrednoj blizini osnovne škole i obiteljskih kuća.  Gotovo je nezamislivo da u centru grada bude uskladišteno brdo otpada, koje nije samo neestetski, prljavo, već i privlači različite štetočine, a kako kažu najnovija istraživanja, i između tog otpada uspijevaju i množe se i vrlo štetne bakterije koje je  teško eliminirati. 

Želite li ovakve slike u centru Dugog Sela?  Uz šetnice, u neposrednoj blizini osnovne škole gdje osnovnoškolska djeca izlaze igrati nogomet i druge aktivnosti?

Želite li iz Dugog Sela načiniti odlagalište otpada, ovakve scene? https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekoloska-katastrofa-u-istri-ali-to-nije-kraj-mucne-price-ne-zelimo-ovo-u-srcu-gorskog-kotara-15033938

Ako ne želite, dođite sutra u 16 sati u Vijećnicu Grada Dugo Selo, 23.03.2021. godine i recite NE otpadu u centru grada, na adresi Josipa Predavca 60, Dugo Selo 

Ono što Zagreb ne želi, i sa čim ima veliki, ogromni problem, sada bi tvrtka koja se bavi otpadom, napravila u Dugom Selu. Tko vam jamči da će ta tvrtka napraviti pogon prema propisima i pravilima struke kada postojeći pogon izgrađen je bez ijedne dozvole. Zašto gradska tijela nisu nikada reagirala na činjenicu da pogon Prerade drva Čigra nema ni građevinske dozvole za postojeće hale koje su izgrađene na k.č. br. 824/1 k.o. Dugo Selo II.  Prerada drva Čigra d.o.o. čiji su vlasnici  stekli imutak prodajom tenkova,  kamiona, aviona, tračnica,  tijekom rata, braća Nikola, Pero, Ante i Marijan  Karatović je nekadašnja Sava promet d.o.o., Jelkovečka b.b.  koju je kupila tvrtka C.I.O.S.  vlasnik Petar Pripuz  – tvrtka koja se bavila otkupom željeza i drugog otpada, i koja je u svojem dvorištu imala smetlište koje je nekoliko puta planuo požar na odlagalištu  u Jankomiru. Poznati su problemi koje tvrtka C.I.O.S. ima u Gradu Zagrebu.   Nitko  ne želi odlagalište otpada  u centru grada u kojem živi.

Sve moderne europske tvrtke koje se bave recikliranjem  takav pogon imaju izvan grada a ne uz prometnice kojima se građani svakodnevno kreću i gdje borave djeca i udišu štetne plinove i čestice prašine.  Osim toga, vrijednost nekretnina u neposrednoj blizini takvog pogona pala bi višestruko.

Osim toga, upravo Sava promet d.o.o. sklopila je bila ugovor sa Gradom Zagrebom koji je financirao dugogodišnji  najam vrtića u iznosu od 38.000.000,00 kn u Sesvetama. Vrtić je radio svega 6 mjeseci, nakon čega je otišao u stečaj, a novac za najam i dalje im pristiže. Što će se dogoditi ako se smeće nagomila u dvorište tvrtke Prerada drva Čigra d.o.o. koja ima iste vlasnike, a oni nakon što dobiju sredstva za izgradnju pogona (na sličan način propadnu kao i vrtić koji je radio samo 6 mjeseci,  a Dugom Selu ostane smeće)??

OVO JE PITANJE VAŠEG ZDRAVOG ŽIVOTA, OKOLIŠA, NORMALNIH UVJETA STANOVANJA.

Javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana – za prenamjeru radi izgradnje RECIKLAŽNOG POGONA PLASTIKE, GOTOVO U SAMOM CENTRU DUGOG SELA ODRŽAT ĆE SE 23.03.2021. GODINE U 16 SATI  U VIJEĆNICI GRADA DUGO SELO.

Udruga Veronika Vere

inbound1639325703525772300

Ili ćete dozvoliti da se Dugo Selo pretvori u smetlište kao na ovim fotografijama?

HOP