Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u vašem tijelu

0
1468

Ono osnovno š𝒕𝒐 𝒃𝒊𝒔𝒕𝒆 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒂𝒍𝒊 𝒛𝒏𝒂𝒕𝒊 𝒐 𝒐𝒌𝒔𝒊𝒅𝒂𝒕𝒊𝒗𝒏𝒐𝒎 𝒔𝒕𝒓𝒆𝒔𝒖

Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u vašem tijelu. Slobodni radikali su molekule koje sadrže kisik s neparnim brojem elektrona. Neparan broj im omogućuje laku reakciju s drugim molekulama. Slobodni radikali mogu izazvati velike lančane kemijske reakcije u vašem tijelu jer tako lako reagiraju s drugim molekulama. Te se reakcije nazivaju oksidacija. Oni mogu biti korisni ili štetni.

FB_IMG_1665474743662

Antioksidansi su molekule koje mogu donirati elektron slobodnom radikalu, a da pritom ne postanu nestabilne. To uzrokuje stabilizaciju slobodnih radikala i postaje manje reaktivan.

FB_IMG_1665474747883

Oksidacija je normalan i neophodan proces koji se odvija u vašem tijelu. Oksidativni stres, s druge strane, javlja se kada postoji neravnoteža između aktivnosti slobodnih radikala i aktivnosti antioksidansa. Kada pravilno funkcioniraju, slobodni radikali mogu pomoći u borbi protiv patogena. Patogeni uzrokuju infekcije.

FB_IMG_1665474751420

Kada je prisutno više slobodnih radikala nego što ih antioksidansi mogu održati u ravnoteži, slobodni radikali mogu početi oštećivati masno tkivo, DNK i proteine u vašem tijelu. Proteini, lipidi i DNK čine veliki dio vašeg tijela, tako da ta oštećenja mogu dovesti do velikog broja bolesti tijekom vremena. To uključuje:

dijabetes
ateroskleroza ili otvrdnuće krvnih žila
upalna stanja
visoki krvni tlak , koji je također poznat kao hipertenzija
srčana bolest
neurodegenerativne bolesti, kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest
Rak

Oksidativni stres također pridonosi starenju.

FB_IMG_1665474755064

Nemoguće je u potpunosti izbjeći izloženost slobodnim radikalima i oksidativnom stresu. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste umanjili učinke oksidativnog stresa na svoje tijelo. Glavna stvar koju možete učiniti je povećati razinu antioksidansa i smanjiti stvaranje slobodnih radikala.

Jedna od metoda prevencije oksidativnog stresa je osigurati da svojom prehranom unosite dovoljno antioksidansa. Konzumiranje pet porcija različitog voća i povrća dnevno najbolji je način da svom tijelu osigurate ono što mu je potrebno za proizvodnju antioksidansa. Primjeri voća i povrća uključuju:

Jagode
trešnje
šumsko voće
suhe šljive
tamno lisnato povrće
brokula
mrkve
rajčice
masline
orasi
bademi
limun
kurkuma
zeleni čaj
luk
češnjak
cimet i drugi uzvori vitamina E, vitamina C …

M.B.