ŠEŠELJ STRPAO DINKIĆA, JOVANOVIĆA I ŽIVKOVIĆA U ZATVOR KAKO JE OBEĆAO

0
2463

2001. godine ZOP je poslao izvještaj važnijim klijentima da će doći do osnivanja srpske Nacionalne štedionice u kojoj akcionari trebaju biti banke i pravna lica s djelimičnim učešćem državnog kapitala.
Iako je posao najavljen kao državni, na kraju su najveći akcionari postale privatne firme Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića, a vjeruje se da su te akcije zapravo kupljene državnim novcem.
* Dinkić je kao guverner NBJ 2001. i 2002, kršeći zakone, poslovnim bankama (prije svih Nacionalnoj štedionici) dao besplatno na korišćenje ukupno 139 objekata ZOP na najboljim poslovnim lokacijama širom Srbije.
* Ugovore o ustupanju poslovnog prostora potpisao je bez suglasnosti Vlade. Sumnja se da je tako pribavio korist od oko 280 miliona dinara Miškoviću, dok su Hamović i Lazarević “profitirali” oko 400 miliona dinara.
* Tajkuni su akcije Nacionalne štedionice su 2002. i 2003. platili oko tri miliona eura, da bi ih 2005. prodali grčkoj EFG banci za čak 36 milijuna eura. Prodaja je dodatno osigurala ukradeni novac i prikrila kriminal.

Kako saznajemo, istražitelji su priveli kraju istragu tri velika korupcionaška slučaja – “Nacionalna štedionica”, “Utaja poreza” i “Žito” – u kojima su glavni akteri Dinkić, Živković i Jovanović.

Ključni dokazi

Dinkić se tereti za sumnjivo osnivanje i privatizaciju Nacionalne štedionice, kao i za štetnu prodaju ekskluzivnog poslovnog prostora Zavoda za obračuna i plaćanje (ZOP) bankama i firmama u vlasništvu tajkuna Miroslava Miškovića, Vuka Hamović i Vojina Lazarevića.

Jovanović – Pranje novca i žito

 Živković je pod osnovanom sumnjom da je utajio 18 miliona dinara poreza preko firme “Empresa”, u kojoj je bio suvlasnik. Konačno, Čedomir i Jelena Jovanović sumnjiče se za pranje para, utaju poreza i nestanak čak 6.767 tona državne pšenice iz robnih rezervi.

Afere je pokrenuo Vojislav Šešelj, svojim dokazima i pritiscima na premijera Vučića. U vrlo kratkom brifingu od 40 minuta Šešelj je vrlo jasno rekao Vučiću što mora poduzeti ili će imati problema sa Šešeljom u parlamentu.

Došlo se do ključnih dokaza koji su nedostajali svih ovih godina, a koji jasno ukazuju na sumnju da su Dinkić, Živković i Jovanovićevi bili glavni akteri u makinacijama kojima je država oštećena za najmanje nekoliko desetina miliona eura. Konačno imamo nešto opipljivo… Ništa konkretnije ne mogu reći zbog interesa istrage, ali prva privođenja mogu biti već za koju nedelju – prenosi naš izvor. Vjetar u  leđa dobio je Šešelj od ruske strane da iskorijeni vučićevu korupciju u  zemlji, za što je i pušten iz zatvora u Haagu, nakon jakog lobirnja Rusije i Njemačke. Prozvane osobe za korupcije nakon par sedmica od dolaska u zemlju danas su na meti srpskog pravosuđa, a svi smatraju zaslugom UPRAVO  vojvode Šešelja.

HOP portal