PUTINOV DOLAZAK U SLOVENIJU ´MEKU´ RUSKOG KAPITALA, PUT JE PREMA OSTVARENJU NOVE JUGOSLAVIJE

0
2638

HOP portal već više mjeseci upozorava na Sloveniju kao gospodarsko-političku poveznicu udbaško-bankarske elite koje su se održale u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj, iz koje su isisale najveći novac preko tezge slovenskih i austrijskih banaka. Sav taj novac je završio u Rusiji. Nakon ruskog premijera Dmitrij Medvedeva Sloveniji prošle godine, SAD je jasno stao na hrvatsku stranu u sporu sa Slovenijom. Ruski predsjednik Putin dolazi slijedećeg vikenda u Sloveniju na poziv Pahora, i to na simbolično mjesto rusko-slovenskog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira koju su 1916. na planinskom prijelazu Vršič u zapadnoj Sloveniji napravili ruski ratni zarobljenici. Putin će naravno posjetiti i Ljubljanu.

Osim što ovaj poziv Putinu i njegov dolazak u Sloveniju označava okretanje slovenske politike prema Rusiji i time predstavlja svojevrsnu povredu sankcija koje su NATO-a i EU proglasile nad Rusijom, ne samo EU, nego i SAD ocjenjuju ovaj potez jedne EU članice u trenutku NATO-vog osiguravanja EU granica prema Rusiji nekorektnim prema Uniji kojoj Slovenija pripada.

Neki slovenski portali pišu da će Putin u sklopu obilaska Ljubljane iskazati počast pripadnicima Crvene armije poginulima na slovenskom tlu tijekom Drugog svjetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.

Čitav ovaj slovenski zaokret na prema Putinu kao i Putinov dolazak u Sloveniju 30. srpnja, imat će posljedice i u hrvatskom turizmu; naime, Slovenci će zbog Putina zatvoriti svoje autoceste, ali i Tunel “Karavanke” preko kojega u tom udarnom turističkom vikendu dolaze stotine tisuća gostiju iz pravca Austrije i Njemačke preko Slovenije prema hrvatskom moru. Kako se radi o tjednu neposredno nakon završetka školske godine u Bavarskoj, očekuje se da će se u iduća dva vikenda samo iz te njemačke pokrajine prema Jadranu uputiti oko 250 tisuća gostiju, ali i iz pokrajina Baden-Wurtneberg i drugih gdje su školski praznici već počeli. Austrijski autoklub ÖAMTC i hrvatski HAK upućuju turiste na druge rute prema Hrvatskoj, one preko Italije i Mađarske, jer bi inače, prema najcrnjem scenariju u određenom trenutku moglo doći do formiranja kolone vozila u dužini od čak 50 kilometara, od naplate Sv. Helena do naplate Lučko.

Ističemo kratkoročne posljedice, no one dugoročne posljedice ovakvog slovenskog približavanja Rusiji puno su opasnije po Hrvatsku, ali i po Europsku uniju.

HOP portal