Ministar Stier darovao na poklon sliku akademske slikarice I. Runtić, koju struka godinama šikanira

0
3027

Grafika ‘Zrinjevac zimi’ akademske slikarice Ingrid Runtić školovane na zagrebačkoj i bečkoj likovnoj akademiji  uručena je kao poklon ministra Davora Ive Stiera jednom pobjedniku natječaja “Hrvatska kroz oči stranih veleposlanika”.

Na stranicama MVEP-a smo pronašli slijedeću objavu: Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sudjelovat će danas, 15. ožujka o. g. na svečanosti otvaranja izložbe “Croatia Through the Eyes of the Foreign Ambassadors”, koje će se, s početkom u 19:30 sati, održati u Muzeju Mimara.

Na stranicama Muzeja Mimara nalazimo slijedeće pojedinosti: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je pokroviteljica ovog događanja, ministar Davor Ivo Stier će uručiti nagradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr. Nina Obuljen Kožinek uručit će nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, g. Milan Bandić će uručiti nagradu Grada Zagreba, a g. Ratomir Ivčić nagradu Hrvatske turističke zajednice.

Umjetnica Ingrid Runtić je prilikom svoje samostalne izložbe u Litvi 2014. godine poklonila svoju grafiku MVEP-u. Budući da se radi o signiranoj grafici, MVEP je mogao za ovu priliku i direktno kontaktirati umjetnicu i nabaviti primjerak iste grafike direktno iz njezinog zagrebačkog ateljea. Ingrid Runtić živi i radi u Zagrebu, na nekoliko stotina metara zračne linije udaljenosti od Muzeja Mimara, u kojem su se večeras uručivale nagrade. Također bi u nekoj uređenoj državi umjetnica bila pozvana na ovu svečanost kao autorica jedne od nagrada ili bar bila obaviještena od strane MVEP-a o ovom događaju. Ovo je još jedan dokaz o nepoštivanju hrvatskih umjetnika od strane institucija RH, budući da je gđa Runtić o svečanosti dobila obavijest iz Litve, a ne iz Hrvatske. Grafiku kao nagradu je dobila bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova .

Ovo je još jedno priznanje uglednoj umjetnici čija djela krase mnoge poznate kuće u Austriji, a kod nas je najpoznatiji kupac njenih djela obitelj Hanžeković i Drk.

runticDaleko najbolji hrvatski portretist zadnjih dvadesetak godina Ingrid Runtić nema svoju satisfakciju u Hrvatskoj te kao i mnogi veliki umjetnici doživljava poznati hrvatski jal na svojoj koži i nekorektno ponašanje struke.

Kada bi bili zajedljivi, mogli bi primijetiti kako je loš portret tajkuna Roglića na samom ulazu u umjetnički paviljon dosta poružnio dojam njegove zbirke vrhunskih djela u samom paviljonu, koju smo imali nedavno priliku vidjeti.

Umjesto akademskih titula; kada  bi se Roglić nosio stvarnom kvalitetom, izabrao bi sigurno akademsku slikaricu Ingrid Runtić, koja je već odavno zasjenila djela akademika i predavača na likovnoj akademiji Zlatana Vrkljana, a kojeg je izabrao kao slikara za svoj portret.

Miljenko Prohaska ulje na platnu, 55x55, 2015
Miljenko Prohaska ulje na platnu, 55×55, 2015 Ingrid Runtić
Jpeg
Slika tajkuna Roglića, akademik Z. Vrkljan
Vjekoslav Šutej
Vjekoslav Šutej, Ingrid Runtić

HOP