Udruge udovica hrvatskih branitelja: ‘Ne trebamo pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po našoj Domovini’

0
2805

Zagreb, 9. veljače 2018.

Zašto smo protiv dolaska Aleksandra Vučića

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata Republike Hrvatske, grada Zagreba i zagrebačke županije, zbog dolaska predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, organizira prosvjedni skup, koji će se održati

u ponedjeljak, 12. veljače 2018., na Trgu svetoga Marka u Zagrebu,

s početkom u 10:00 sati.

Naglašavamo da se naša Udruga, kao organizator prosvjeda “ISTINOM U BUDUĆNOST”, uvijek, u svakom, pa i ovom, trenutku zalaže za dijalog, za razgovor, za izgradnju mira i dobrosusjedskih odnosa. Konstruktivan dijalog uvijek je dobrodošao, napose među iskrenim i dobronamjernim stranama, ali isključivo na načelima istine, pravde i miroljubivosti. Nažalost, to ovdje nije slučaj!

Naime, ni jedno od spornih bilateralnih pitanja između Hrvatske i Srbije nije riješeno, a većina nije ni pokrenuta. Ni o jednom od tih gorućih pitanja ne postoji suglasnost dvije države, štoviše, razlike gotovo nikada nisu bile veće.

Nisu riješena brojna pitanja od kojih naša udruga neće odustati. Tu je na prvom mjestu pitanje poginulih i nestalih, pitanje opljačkanog kulturnoga blaga, povratak arhiva, pitanje ratne odštete, pitanje srbočetničkih logora,  pitanje granice…  Srpsko jednostrano proglašenje generalne jurisdikcije, okupacija Šarengradskih ada…

Hrvatska mora zahtijevati i rješavanje problema hrvatske nacionalne manjine, kako bi se učinkovito zaustavilo daljnje zlostavljanje Hrvata u Srbiji. Nedopustivo je i sramotno da Srbija izmišlja novu i nepostojeću naciju – Bunjevce.

Srbija posljednjih desetak godina sustavno radi na cementiranju laži, mitova i antihrvatske politike.

Provedba zloćudnog projekta pod nazivom Memorandum 2 događa se pred našim očima i mi kao udovice poginulih hrvatskih branitelja, nećemo ostati ravnodušne,  jer nitko nema pravo  ponašati se pasivno i benevolentno prema autorima i provoditeljima toga zločinačkoga projekta. Prema jednoj zločinačkoj politici, koja je samo nastavak one krvave, ratne i razarajuće, koju je Hrvatska proživjela u Domovinskom ratu.

Međusobni odnosi dvije države postali su, k tome, iznimno zategnuti i opterećeni ratobornom i agresivnom retorikom najviših predstavnika srpske vlasti. Izdvojimo samo brutalne i iznimno nediplomatske poruke koje su posljednjih dana odaslali ministri srpske vlade Ivica Dačić i Dragan Vulin, pa i sam predsjednik Vučić. Oni svojim drskim i neodmjerenim lupetanjem, u stilu neodgovornih “drumskih” razbojnika, razaraju svaku mogućnost iskrenoga i konstruktivnog dijaloga.

 

Aktualna srpska politička agresija sračunata je na potiranje ishoda Domovinskoga rata, na izjednačavanje krivnje i na izbjegavanje odgovornosti za agresiju na Republiku Hrvatsku. Zato mi pozivamo na provođenje međunarodnog prava i svih onih sudskih i političkih međunarodnih dokumenata u kojima je Srbija označena kao agresor. Srbija je pri povlačenju svoje vojske morala prihvatiti odgovornost za pokretanje agresivnog rata i za ratni poraz.

Nedopustivo je da davno potpisane dokumente o kapitulaciji srpske vojske Srbija sakriva i izbjegava činjenice.. Srbija je izgubila rat i Hrvatska mora pozvati barabe, poput Dačića, Vulina pa i Vučića, da se u skladu s time i ponašaju.

Mi smo pobjednička zemlja, a ovakvo izopačeno pristupanje povjesnim činjenicama, smatramo nedopustivim. Povjest pišu pobjednici – to smo mi.

Valja ovdje ponovo naglasiti: dijalog je nužan i neizbježan, rješavanje nagomilanih pitanja je potrebno i iznimno važno, ali razgovor se mora voditi vodeći računa o očuvanju obraza i ponosa, o očuvanju ljudskog  dostojanstva i nacionalnih interesa. Za valjan razgovor treba imati iskrenog i odgovornog sugovornika. Aleksandar Vučić to nije. Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosropskih ideja. Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i o nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija.

O tome rječito svjedoče brojni njegovi ratnohuškački govori poput onoga u Glini, 20. ožujka 1995. godine: “Nikada srpska Glina neće biti hrvatska, nikada Banija neće natrag u Hrvatsku… Vi ćete živjeti u Velikoj Srbiji”.

Naravno, nije na nama da govorimo Srbiji, kao slobodnoj i demokratskoj zemlji, koga će birati za svoju vlast. To ipak ne znači da trebamo pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po našoj Domovini, da dolaze u Hrvatsku bez pokajanja, bez isprike i, k tome čak, s počastima.

U ime

Udruge udovica hrvatskih branitelja

iz Domovinskog rata Republike Hrvatske

Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Rozalija Bartolić, predsjednica