Ekskluzivna istraživanja oko 5g: 5G sustav nije siguran?!

0
4772

Nemamo razloga vjerovati da je 5G sustav siguran

mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme

Poštovani čitatelji portala, kao što znate već smo u više navrata izvještavali o stavu neovisnih znanstvenika i stručnjaka o opasnostima bežične tehnologije (poznate kao ‘wi-fi’) te osobito 5G tehnologije koja čini se, barem prema dostupnim znanstvenim podacima možda ima veze s COV-19 i njegovim simptomima (iako je točna poveznica još uvijek predmet znanstvene debate!). Prethodno smo vas izvijestili o nekim elementima ove priče kroz slijedeće tekstove:

https://www.hop.com.hr/2020/09/18/francuski-gradonacelnici-i-parlamentarni-zastupnici-traze-moratorij-na-5g-nasi-mediji-i-politicari-rade-suprotno/

https://www.hop.com.hr/2020/09/08/zasto-pariz-bruxelles-rim-i-bec-imaju-900-puta-nize-granice-elektromagnetskog-zracenja-5g-nego-sto-su-one-koje-su-dopustene-u-hrvatskoj/

Također, ponovno vam donosimo nekoliko poveznica na stručne i znanstvene radove na tu temu na kraju ovog članka. Naime, donosimo vam još jedno mišljenje stručnjaka iz područja javnog zdravstva Joel M. Moskowitza sa Berkeley University

https://publichealth.berkeley.edu/people/joel-moskowitz/

u nadi kako ćete prepoznati opasnost za zdravlje i opstanak čovjeka u najširem smislu i možda donijeti odluke koje mogu u ovom trenutku ljudske evolucije značiti opstanak. Poveznica na izvorni članak koji Vam donosimo:

https://blogs.scientificamerican.com/observations/we-have-no-reason-to-believe-5g-is-safe/

U članku We Have No Reason to Believe 5G Is Safe autora Joel M. Moskowitza, objavljenog u Scientific American, autor navodi da su telekomunikacijska industrija i njeni stručnjaci optužili mnoge znanstvenike koji su istraživali učinke zračenja mobitela za “poticanje straha” prema 5G bežičnoj tehnologiji, autor iznosi slijedeći argument:

„Budući da je velik dio našeg istraživanja javno financiran, vjerujemo da je naša etička odgovornost informirati javnost o tome što nam recenzirana znanstvena literatura govori o zdravstvenim rizicima od bežičnog zračenja.“

 

Autor članka navodi da je  predsjednik Federalne komisije za komunikacije (FCC) nedavno objavio u priopćenju da će komisija uskoro ponovno potvrditi ograničenja izloženosti radiofrekventnom zračenju (RFR) koje je FCC usvojio kasnih 1990-ih. Ova ograničenja temelje se na promjeni ponašanja štakora izloženih mikrovalnom zračenju i osmišljena su da nas zaštite od kratkotrajnih rizika od zagrijavanja zbog izlaganja RFR-u. Ipak, budući da je FCC usvojio ova ograničenja temeljena uglavnom na istraživanjima iz 1980-ih, više od 500 recenziranih znanstvenih studija i elaborata, otkrila je štetne biološke ili zdravstvene učinke izloženosti RFR-u pri izrazito niskim intenzitetima koji inače ne izazivaju značajno zagrijavanje.

Pozivajući se na ovo veliko istraživanje, više od 240 znanstvenika koji su objavili recenzirana istraživanja o biološkim i zdravstvenim učincima neionizirajućih elektromagnetskih polja (EMF) potpisali su „Međunarodni EMF znanstveni apel“, koji poziva na jača ograničenja izloženosti. Evo i razloga: “Brojne nedavne znanstvene publikacije pokazale su da EMF utječe na žive organizme na razinama znatno ispod većine međunarodnih i nacionalnih smjernica. Učinci uključuju povećan rizik od raka, stanični stres, povećanje štetnih učinaka slobodnih radikala, genetska oštećenja, strukturne i funkcionalne promjene reproduktivnog sustava, nedostatke učenja i pamćenja, neurološke poremećaje i negativne utjecaje na opću dobrobit ljudi. Šteta nadilazi ljudsku rasu, jer sve je više dokaza o štetnim učincima na biljni i životinjski svijet.”

Znanstvenici koji su potpisali ovaj apel nedvojbeno čine većinu stručnjaka za učinke neionizirajućeg zračenja. Objavili su više od 2000 radova i pisama o EMF-u u stručnim časopisima. FCC-ova ograničenja izlaganja RFR-u reguliraju intenzitet izlaganja, uzimajući u obzir frekvenciju nosivih valova, ali zanemaruju signalna svojstva RFR-a. Zajedno s uzorkom i trajanjem izlaganja, određene karakteristike signala (npr. pulsiranje, polarizacija) povećavaju biološke i zdravstvene učinke izloženosti. Potrebne su nove granice izloženosti koje uzimaju u obzir ove različite učinke.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) 2011. klasificirala je RFR kao “možda karcinogena za ljude”. Prošle godine, studija vrijedna 30 milijuna dolara koju je proveo američki nacionalni toksikološki program (NTP) pronašla je “jasan dokaz” da dvije godine izloženost RFR-u mobitela povećava pojavnost raka u mužjaka štakora i oštećenje DNK u štakora i miševa oba spola. Institut Ramazzini u Italiji ponovio je ključno otkriće NTP-a koristeći drugačiju frekvenciju prijenosa i mnogo slabiju izloženost zračenju mobitela tijekom života štakora.

Na temelju istraživanja objavljenog od 2011., uključujući studije na ljudima i životinjama te mehaničke podatke, IARC je nedavno dao prioritet da se učinci RFR ponovno istraže u sljedećih pet godina. Budući da mnogi EMF znanstvenici vjeruju da sada imamo dovoljno dokaza da RFR smatramo vjerojatnim ili poznatim kancerogenom za ljude, IARC će ozbiljno razmotriti kancerogeni potencijal RFR-a u bliskoj budućnosti.

S obzirom na ograničen doseg, 5G će zahtijevati stanične antene svakih 100 do 200 metara, izlažući mnoge ljude zračenju milimetarskih valova. 5G također koristi nove tehnologije (npr. aktivne antene sposobne za formiranje snopa; fazne nizove; masivne višestruke ulaze i izlaze, poznate kao masivni MIMO) koje predstavljaju jedinstvene izazove za mjerenje ekspozicije.

Milimetarski valovi se uglavnom apsorbiraju unutar nekoliko milimetara ljudske kože i u površinskim slojevima rožnice. Kratkotrajna izloženost može imati štetne fiziološke učinke na periferni živčani sustav, imunološki sustav i kardiovaskularni sustav (op. au. Prisjetimo se ovdje simptoma COV-19 koji su vezani uz ove sustave!). Istraživanje sugerira da dugotrajna izloženost može predstavljati zdravstveni rizik za kožu (npr. melanom), oči (npr. očni melanom) i testise (npr. sterilitet) i drugo.

Budući da je 5G nova tehnologija, nema ili je jako malo istraživanja o zdravstvenim učincima. Međutim, postoje značajni dokazi o štetnim učincima 2G i 3G. Malo se zna o učincima izloženosti 4G, deset godina staroj tehnologiji, jer vlade nisu uredno financirale ova istraživanja. U međuvremenu, vidimo porast određenih vrsta tumora glave i vrata u tumorskim registrima, što se barem djelomično može pripisati proliferaciji zračenja mobitela. Ova povećanja su u skladu s rezultatima studija pojave tumora kod tzv. teških korisnika mobitela. 5G neće zamijeniti 4G; pratit će 4G u bliskoj budućnosti, a možda i dugoročno.

Ako postoje sinergijski učinci od istodobne izloženosti više vrsta RFR-a, naš ukupni rizik od štete od RFR-a može se znatno povećati. Rak (op.au. patologiji koja zauzima jednu od najvažniji pozicija u uzrocima smrtnosti današnjice pa se treba upitati zašto!) nije jedini rizik jer postoje brojni dokazi da RFR uzrokuje neurološke poremećaje i reproduktivnu štetu, vjerojatno zbog poticaja pretjeranih razina oksidativnog stresa.

Trebamo li kao društvo uložiti stotine milijardi dolara u implementaciju 5G, mobilne tehnologije koja zahtijeva instalaciju 800.000 ili više novih stanica za mobilne antene samo u SAD-u u blizini mjesta gdje živimo, radimo i igramo se? Umjesto toga, trebali bismo podržati preporuke 250 znanstvenika i liječnika koji su potpisali 5G apel koji poziva na hitan moratorij na implementaciju 5G i zahtijevati da vlade financiraju istraživanja potrebna za usvajanje biološki utemeljenih ograničenja izloženosti koja štite naše zdravlje i sigurnost.

Na kraju, neki od naših znanstvenika govorili su na HTV i na našim portalima o štetnosti 5G i općenito o kumulaciji RFR te o potrebi in vivo istraživanja kumulativnih učinaka. Naime, moramo uzeti u obzir da se u implementaciji 5G radi o moćnim lobijima (poput telekomunikacijske, transportne, vojne pa i farmaceutske industrije) koji neće tako lako odstupiti. Stječe se dojam da su se neke tehnologije otele kontroli i da se ljudima pokušava skrenuti pažnja drugim „problemima“. Umjesto da se prije implementacije novih tehnologija načine sve neophodne biološke provjere, u implementaciju tehnologije se ulažu znatno prije toga.

Ukoliko kao naši čitatelji želite sam proučiti neke dostupne znanstvene (dakle materijalno dokazane!) činjenice o enormnoj opasnosti 5G tehnologije za opstanak biološkog života na Zemlji kao takvog koje poznajemo, pa tako i ljudske vrste možete pogledati neke od slijedećih znanstvenih i stručnih tekstova:

https://ecfsapi.fcc.gov/file/10504289508154/200420_SaferEMR%20Millimeter%20Wave%20Studies.pdf

https://www.emfsa.co.za/videos/dr-martin-pall-to-the-nih-the-5g-rollout-is-absolutely-insane/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7663653/

http://ijomeh.eu/Mobile-phone-use-and-risk-for-intracranial-tumours-and-salivary-gland-tumours-A-meta-analysis,63713,0,2.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6701402/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8580522/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29655646/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29459303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7405337/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1438463917308143?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037842742030028X?via%3Dihub

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573716/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891061815000599

https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/emf_6.pdf

https://www.intechopen.com/books/genotoxicity-a-predictable-risk-to-our-actual-world/genotoxicity-by-electromagnetic-fields

https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2012.08.078

https://doi.org/10.1016/j.envres.2018.01.035

http://www.nrronline.org/text.asp?2016/11/12/1888/195277

 HOP